Sinisessä talossa tarinat ryöppyävät

Rautjärvi. Kuvanveistäjä Marjaana Tykkyläinen on taiteen moniosaaja. Parhaillaan hän valmistelee näytelmää synnyinkuntansa kirkosta.

Sari Pullinen

Lapsuus Parikkalan Intsilässä elää Marjaana Tykkyläisessä. Muistot lapsuusaikojen sammakoista ja lehmistä muovautuvat nyt saviveistoksiksi.

— Olen realisti, en pääse naivismiin päin enkä mihinkään muuhunkaan, Tykkyläinen naurahtaa.

Kuvanveistäjän kirkkaansininen talo Rautjärven Asemanseudulla ja sitä ympäröivä puutarha ovat yhtä runsaita kuin Tykkyläisen taiteelliset kyvyt.

Taidot havaittiin jo lapsena.

— Opettajat tunnistivat koevastaukseni siitä, että olin piirrellyt paperin reunat täyteen.

 

Sininen talo on Tuomas Tuomaanpoika Lempiäisen entinen kirja- ja sekatavarakauppa. Paperinukketeatteri Kukkerin pyörivä näyttämö odottelee sen yläkerrassa uutta kiertuetta. Olohuoneen pöydällä seisoskelevat Joosef ja Maria. Paperimassahahmoista tulee ehkä uuden esityksen päähenkilöitä.

Käsikirjoituksiinsa Tykkyläinen ammentaa aiheita paljolti entisistä ajoista.

— Haluaisin siirtää perinteitä lapsille, esimerkiksi sellaisia eläinten nimityksiä kuin hieho tai uuhi.

Taiteilija Tykkyläisen ensimmäinen ammatti on karjakko. 1980-luvun alussa hän pääsi opiskelemaan Kankaanpään taidekouluun. Kuvataideopiskelija ramppasi rautakaupassa hakemassa harjaterästä ja katiskaverkkoa. Siinä tuli tutustuttua myyjä Jorma Mäkelään niin hyvin, että heistä tuli aviopari.

Maalla asuvan luovan alan elinkeinonharjoittajan on pidettävä aistit avoinna ja tartuttava mahdollisuuksiin. Rautjärvelle muutettuaan Tykkyläinen hoksasi, että lähetystyöntekijä Yrjö Roiha on Rautjärveltä kotoisin ja että hänen juhlavuotensa oli tulossa. Syntyi esitys, jonka ensi-ilta oli Roihan kotitalolla.

Samantyyppisiä tarinoita on valmistunut sen jälkeen useita, muun muassa taiteilijan isän vaiheista.

Synnyinkuntakin työllistää taiteilijaa: viime vuonna paljastettiin Tykkyläisen kipsivaiheeseen asti valmistama pronssinen Piikapatsas, ja ensi vuodeksi häneltä on tilattu näytelmä kirkon 200-vuotisjuhlaan.

— Rupesin heti miettimään aihetta. Niitä on useita: kirkkoon liittyy Oskar Merikanto, ja alttaritaulukin on taiteellisesti hyvin korkeatasoinen.

Vaikka monet taidelajit limittyvät Tykkyläisen elämässä, kuvanveisto on ykkönen.

— Ja savi paras materiaali.

Syksyllä hänen veistoksiaan nähdään Imatran kulttuuritalon käytävägalleriassa. Hänen töitään on myös paraikaa mukana parikkalalaisia kirjastoja kiertävässä taidenäyttelyssä.

Marjaana Tykkyläinen

Syntynyt Parikkalassa.

Kuvanveistäjä, matkailuopas, käsikirjoittaja, kuvataide- ja harrastajateatteriohjaaja. Kiertää nukketeatteri Kukkerin kanssa.

Perhe: aviomies ja aikuinen poika ja kaksi pojantytärtä.

Harrastukset: koirat, marjastus, elokuvat ja teatteri.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen