Tennisseuralla vastuu Kimpisen kenttien kunnosta

Säästöt. Lappeenrannan Tennisseuralla on seitsemän kesätyöntekijää Kimpisen tenniskentillä.

Anssi Silvennoinen

Lappeenrannan kaupungin säästölinja säteilee myös Kimpisen tenniskentille. Kaupunki on ulkoistanut tenniskenttien alueen hoidon Lappeenrannan Tennisseuralle (LTS) nyt toisena kesänä peräkkäin.

Aiemmin tenniskenttiä piti yllä arkisin kaupungin vakituinen työntekijä ja viikonloppuisin LTS.

-Saimme ymmärtää, että jos me emme ota niitä hoitoon, ne menevät jollekin toiselle seuralle. Kyllähän se on järkevää, että seura hoitaa oman lajin liikuntapaikkoja, jos niiden hoito pitää ulkoistaa. Seuralla on asiantuntevaa henkilöstöä, LTS:n puheenjohtaja Tomi Vuorinen kertoo.

Vuorisen mukaan uuden järjestelyn myönteinen puoli on se, että nuoret saavat kesätyöpaikkoja.

-Meillä on seitsemän kesätyöntekijää.

Muutoksen jälkeen LTS on saanut pitää tenniskenttien lipputulot itse. Toisaalta seura ei enää saa kaupungilta 3 200 euron vuosittaista hoitokorvausta, vaikka nuoriso- ja liikuntalautakunta sen vielä seuralle tammikuussa myönsikin muiden ulkoliikuntapaikkojen hoitokorvausten yhteydessä.

Summa liittyi vanhaan, vain viikonloput kattaneeseen hoitosopimukseen.

-Hoitokorvaus olisi käytännössä pitänyt poistaa sieltä. Sitä ei ollut päivitetty, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo.

LTS vastaa Kimpisen tenniskenttien huollon lisäksi myös niiden lähitienoosta, eli lentopallokentistä ja viheralueista.

-Siinä on aika paljon työtä, nurmikonleikkuusta alkaen. Esimerkiksi lentopallokentän kastelulaitteet ovat sellaisia, joita 15-vuotias ei yksinkertaisesti jaksa kantaa. Siksi yksi työntekijöistä on aikuinen, Vuorinen toteaa.

Lisätaakkaa seuralle tuovat esimerkiksi kesätyöntekijöiden rekrytoinnit, kouluttaminen ja työvuorojen järjestäminen.

-Siitä voidaan laskea aikuisen ihmisen useamman viikon työpanos, joka joudutaan tekemään talkoilla. Sitä työtä ei sisällytetä mihinkään.

Vielä viime kesänä massatenniskenttien hinnat olivat kaupungin liikuntapaikkahinnaston mukaiset. Täksi vuodeksi LTS nosti maksuja seuran jäseniltä yhdellä eurolla kahdeksaan euroon tunnilta ja ei-jäseniltä kahdella eurolla 16 euroon tunnilta.

Korotuksilla yritetään kattaa kesätyöntekijöiden palkat.

-Viime vuonna menimme itse asiassa tappiolle.  Toivotaan, että tänä vuonna selviäisimme plusmiinus nollalla, Vuorinen kertoo.

LTS:n työ auttaa Lappeenrannan kaupunkia säästämään, kun liikuntatoimesta lähtevien työntekijöiden tilalle ei palkata uusia. Tänä vuonna liikuntatoimesta on eläköitynyt kaksi henkilöä.

Oksmanin mukaan Kimpisen tenniskenttien hoito sitoisi vähintään yhden vakituisen työntekijän.

-Koetamme käyttää liikuntapaikkojen hoitajiamme niin, että he olisivat työvuoron aikana mahdollisimman monessa kohteessa.

Koko Suomen kattava ilmiö

Liikuntapalvelujen erilaiset ulkoistamiset ovat lisääntyneet ja edelleen lisääntymässä kunnissa. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi vuonna 2015 raportin liikuntapalveluiden ulkoistamisesta ja niiden turvallisuudesta. Selvityksessä oli mukana 32 kuntaa, mutta ei yhtään Etelä-Karjalasta.

Tutkimus toteaa liikuntapalveluiden ulkoistamisen johtuvan tavallisesti kuntien heikentyneestä taloustilanteesta ja siitä, ettei liikuntapalveluja pidetä kuntien tärkeimpiin kuuluvana perustehtävänä.

Selvityksen perusteella liikuntapalveluiden ulkoistamiset ovat tuoneet kunnille säästöjä ja hyviä kokemuksia varsinkin liikuntapaikoilla, joita hoitava urheiluseura on itse niiden pääkäyttäjä.

Negatiiviseksi koettiin, ettei hankittaville palveluille ole kilpailtuja markkinoita ja palveluntuottajien on kirjava taso, jolloin toimijan heikko laatu huomataan yleensä vasta sopimuksen teon jälkeen.

Valtionvarainministeriön vuonna 2014 julkaisemassa peruspalvelujen tila -raportissa todetaan, että kuntien liikuntapaikkaverkosto on osittain rapautumassa, koska ylläpidon taso on heikentynyt.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen