Väri vaihtuu Kotkaniemessä

Luumäki. Presidenttiparin sisustaminen on ollut sävyiltään rikasta. Talon sisätilojen arvokkuus yllätti suunnittelijat.

Petteri Värtö

Onpa hienoa. Selja Flink näyttää Kotkaniemen seinistä esiin otettuja tapetteja. Museoremontin ja sen tulevan näyttelyn suunnittelijat ihastelevat rakennuttajapäällikön esittelemiä sävyjä.

Presidentti Svinhufvudin kotimuseon pinta- ja väritutkimukset osoittavat, että Kotkaniemen värimaailma on poikennut täysin nykyisestä. Valkoista tuli taloon pattereissa vasta vuonna 1936.

— Sisäovet ovat olleet maalatut kolmella maanläheisellä vihertävänruskealla, samoin kattolistoissa ja katoissa on ollut erilaisia sävyjä. Lautalattioissa on ollut puunmukailumaalausta, Flink listaa.

Kotkaniemen interiööri vaihtuu heinäkuussa alkavassa remontissa. Suunnittelijat valitsivat värit Svinhufvudin presidenttikaudelta 1920—30-lukujen taitteesta. Pääasiassa sinistä ja vihreää.

1930-luvulla painettuja tapetteja löytyy vielä jonkun verran. Suunnittelijat jäljittävät niitä, sillä alkuperäiset ovat liian haaleita digitaalisesti toistettavaksi. Ihan kaikkea ei saada alkuperäiseksi.

— Tapettien painamisen hinta on helposti 10 000 euroa huoneelta, joten jotain pitää tehdä toisin. Entistäminen on myös tulkintaa siitä, mitä kenties oli, sillä mustavalkokuvat eivät kerro kaikkea.

Remontti tekee kaikista Kotkaniemen huoneista erilaiset. Lattian, listojen ja seinien sävyjen ohella suunniteltavana on museohuoneiden kalustus, jonka sävyjä sovitetaan museohuoneisiin.

— Jos presidenttiparin makuuhuoneeseen palautetaan voimakas sininen kukkatapetti, pitäisi myös huoneen sohvakalustoon palauttaa siinä ollut sininen verhoilu, Flink antaa esimerkin.

Museohuoneet näyttävät remontin jälkeen mahdollisimman samalta kuin Svinhufvudien parhaina vuosina. Huoneet sisustetaan Kotkaniemen omilla huonekaluilla, jotka kunnostetaan ensin.

Kotimuseon rakenne ja talotekniikka korjaantuvat remontissa ja sen yleisöpalvelutkin paranevat. Ellenin keittiön ja Kottelinin kamarin tiloihin tulee kahvila, kun museo avautuu vuonna 2017.

Suunnittelu on pääpiirteissään valmis, mutta yksityiskohdilla voi yhä leikkiä: yläkerran entiseen täysihoitolaan voisi entistää hoitolahuoneen, näyttelytila voisi olla vapaampi tyyliltään, tapettikerroksia voisi jättää esille…

Vinha leikittely vain alleviivaa Kotkaniemeä suunnitteluarkkitehtien karkkirasiana. Talo oli heille ennestään tuttu, mutta vallasväen kodista löytyneet herkut pääsivät silti yllättämään tekijätkin.

— En odottanut, että sen interiööri olisi näin hieno ja rikas kokonaisuus, Flink tunnustaa. Hän veti Kotkaniemi-hanketta Museovirastossa vuosina 2011—12 ja nyt Senaatti-kiinteistöissä.

Kotkaniemen peruskorjaus

Kotkaniemen omistajan Senaatti-kiinteistöjen hanke, budjetti 2,3 miljoonaa euroa.

Senaatti-kiinteistöt maksaa peruskorjauksen, mutta Museovirasto maksaa sen takaisin vuokrana 15 vuodessa. Museovirasto saa vuokrarahansa opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista.

Peruskorjauksen rakennuttajapäällikkö on arkkitehti Selja Flink. Hankkeen pääsuunnittelija on arkkitehti Hanna Lyytinen.

Museotilojen restauroinnissa Senaatti-kiinteistöt tekee yhteistyötä Kymen ammattikorkeakoulun restaurointilinjan kanssa.

Päärakennuksen kunnostus alkoi asbestinpurkutöillä. Katon ja ikkunoiden remontti sekä sisätyöt alkavat heinäkuun loppupuolella.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö