Aavelaivan 5-vuotissynttärit Rauhan rannassa

Lappeenranta. Blue White Eaglen omistaja uhoaa vieläkin vievänsä laivan pois Rauhasta. Päätös takavarikon oikeudesta tulee aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua.

Liisa Kukkola

Rauhassa lojuva aavelaiva Blue White Eagle ei ole hievahtanutkaan laiturista viiteen vuoteen.

Aluksen nykyisen omistajan, Nioconin toimitusjohtajan Asko Asmin johdolla laivan apumoottoreita käynnistettiin viime keväänä, mutta edelleen laiva makaa Rauhan laiturissa.

-Totta kai se on sieltä lähdössä, mutta en kerro teille milloin. Kyllä te sitten näette, kun laiva ei ole enää siellä, Asmi sanoo.

Lappeenrannan ympäristölautakunta tehosti vajaa vuosi sitten aikaisemmin antamiaan siirtomääräyksiä teettämisuhan täytäntöönpanon määräämisellä. Se tarkoittaa, että kaupunki olisi myynyt, siirrättänyt tai myynyt laivan romuksi ja perinyt siirtämisen kustannukset omistajalta esimerkiksi ulosoton kautta.

Väliin tuli silloisen omistajan Pekka Sivosen valitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Lappeenrannan kaupungin mukaan omistajanvaihdos ei muuta tilannetta.

-Laivan kohtalo on kaksissa käsissä: joko nykyinen omistaja siirtää aluksen pois, tai jos hallinto-oikeuden päätös on samaa mieltä ympäristölautakunnan kanssa, Lappeenrannan kaupunki tekee sen, ympäristötarkastaja Toni Pöntelin sanoo.

Itä-Suomen hallinto-oikeudesta kerrotaan, että se antaa päätöksen asiasta aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua.

-Asia voi tietysti pitkittyä siitä vielä vuosiakin, koska Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, Pöntelin jatkaa.

Lappeenrannan kaupunki olisi halunnut luvan toimia valituksesta huolimatta, mutta se ei saanut lupaa. Pöntelinin mukaan kaupunki ehti jo saada Blue White Eaglesta ostotarjouksia, ja myös romuttamot olivat kiinnostuneita aluksesta.

Sivonen myi aluksen viime syksynä Asmille, joka puolestaan viime kevättalvella kertoi korjauttavansa laivan ja vievänsä sen Pohjois-Karjalan Pieliselle joko risteily- ja/tai majoituskäyttöön.

Asmi oli ottanut yhteyttä savonlinnalaiseen telakkaan. Telakalta kerrotaan, että sillä ei kuitenkaan ole olemassa mitään sopimusta Blue White Eaglen korjaamisesta.

-Asia on jäänyt sen yhden yhteydenoton varaan, eikä omistajasta ole kuulunut sen jälkeen mitään, kertoo Savonlinnan Telakan toimitusjohtaja Paavo Luukkanen.

Blue White Eagle voisi ajaa omilla moottoreillaan Savonlinnaan, mutta liikenteen turvallisuusvirasto Trafin pitää katsastaa laiva siirtoa varten. Trafin itäisen valvontayksikön Lappeenrannan toimipisteestä ei kommentoida, onko Asmi ottanut siihen yhteyttä aluksen siirtämisestä.

Luukkanen kertoo, ettei Savonlinnassa alettu vielä laskea, kuinka paljon aluksen siirtäminen joko omilla moottoreilla ajaen tai hinaamalla maksaisi. Tarvittavan miehistön koosta riippuen omilla moottoreilla siirto voisi maksaa viitisen tuhatta euroa, ja hinaamalla hinta on huomattavasti enemmän.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola