Aito ilme kahdessa vuodessa

Luumäki. Kotkaniemi avautuu peruskorjauksen jälkeen keväällä 2018. Yleisölle on luvassa tutustumiskierroksia jo ensi vuonna.

Hanna Sipinen

Luumäellä sijaitsevan Kotkaniemen peruskorjaus on viimein alkamassa. Presidentti Pehr Evind Svinhufvudin kotimuseon sisätilojen purkutyöt aloitetaan ensi viikolla, kertoo Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink.

Kotimuseon on tarkoitus avata ovensa yleisölle toukokuussa 2018.

— Tässä on ollut niin paljon monimutkaisia vaiheita, että peruskorjauksen aloitus on viivästynyt. Periaatteessa saamme rakennus- ja restaurointityöt valmiiksi jo syyskuussa 2017, mutta sen jälkeen sisustamisessa ja kalustamisessa on vielä aika paljon työtä.

 

Uteliaat pääsevät kuitenkin tutustumaan entisöitävään Kotkaniemeen jo ennen virallisia avajaisia, sillä työmaalla aiotaan järjestää tutustumiskierroksia. Ensimmäistä on kaavailtu ensi vuoden maaliskuulle.

— Voimme järjestää tutustumiskäyntejä muutaman kuukauden väleinkin, jos työmaalla on jotain jännittävää nähtävää, Flink sanoo.

Lisäksi Salpavaelluksen järjestäjät ovat tiedustelleet mahdollisuutta päättää ensi vuoden vaellus Kotkaniemeen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi, kertoo Kotkaniemi-säätiön hallituksen puheenjohtaja Hilkka Suoanttila.

Salpavaelluksen päättäminen Kotkaniemeen riippuu Suoanttilan mukaan siitä, mahtuuko pihapiirissä järjestämään remonttiaikana ulkoilmatapahtumaa.

— Riippuu siitä, kuinka paljon alueesta on rajattu rakennustyömaaksi.

 

Kotkaniemen korjaus- ja entisöintihankkeesta halutaan Flinkin mukaan piristystä seudulle. Siksi mukaan on otettu opiskelijoita Kymen ammattikorkeakoulun restaurointilinjalta.

Opiskelijat ovat tehneet talossa tutkimuksia ja osallistuvat ensi talvena joihinkin talon korjaustöihin.

— Haluamme, että mahdollisimman moni pääsee oppimaan tällaisesta kohteesta. Meillä on muutenkin kehitteillä yhteistyötä lähiseudun oppilaitosten kanssa.

Korjattavaa ja entisöitävää Kotkaniemessä riittää.

Ensi viikolla talon sisätiloissa puretaan 1970-luvulla rakennettuja vessoja ja kylmiö sekä avataan keittiön lattiaa putkitöitä varten. Päärakennuksen keittiöpäätyyn on tarkoitus tehdä uudet asiakaspalvelutilat, eli kahvila, kahvilakeittiö ja yleisövessat.

Kattotelineet saapuvat elokuun puolivälissä, jonka jälkeen rakennukseen tehdään uusi pärekatto ja sen päälle uusi tiilikate.

Työläintä on Flinkin mukaan kuitenkin saada museohuoneisiin 1920—30-lukujen aito ilme.

— Emme pysty luomaan pikkutarkasti menneisyyttä, vaikka Kotkaniemessä on tehty paljon tutkimuksia ja meillä on vanhoja mustavalkoisia valokuvia. Tärkeämpää on luoda uskottavia kokonaisuuksia, eli että tietyt värit ja tapetit olisivat voineet olla talossa yhtä aikaa.

 

Kotkaniemen korjaus

Peruskorjaus maksaa 2,3 miljoonaa euroa. Sen kustantaa Kotkaniemen omistaja Senaatti-kiinteistöt.

Remontin jälkeen museossa voi tutustua Svinhufvudien kotielämään 1920—30-luvuilla.

Kohdetta vuokraa Museovirasto, joka on sopinut museon avoinna pitämisestä Kotkaniemi-säätiön kanssa.

Kotkaniemessä voi uudistuksen jälkeen järjestää myös erilaisia tapahtumia, sillä yläkertaan sisustetaan kaksi neuvotteluhuonetta ja pihalle varataan alue juhlatelttoja varten.

 

 

Puutarhan porkkanat paikallisten hoiviin

 

Kotkaniemen puutarha kasvatetaan takaisin 1930-luvun tyyliin.

Päärakennuksen lähistön kukkapenkit ja hiekkakäytävät muokataan samanlaisiksi kuin vanhoissa valokuvissa.

Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Selja Flink kertoo, että villiintyneestä puutarhasta on kerätty uusia kukkapenkkejä varten perinneperennoja, kuten mooseksenpalavaapensasta ja akilleijoja. Etsinnässä on vielä malva.

Puutarhaan tehdään myös kasvimaaruutuja, jotka siellä ovat aikoinaan olleet. Niille etsitään paikallisia viljelijöitä.

— Senaatilla ei oikein ole mahdollisuutta porkkananviljelyyn, joten mielellään antaisimme ne hoidettavaksi paikalliselle yhdistykselle tai yksityishenkilölle, Flink sanoo.

Kirjoittaja:
Hanna Sipinen