Gutenbergin soturi

Lemi. Elokuva-alan veteraanin elämässä on nyt paljon tšehovilaisia hetkiä. Aapo Pekari uskoo painetun sanan tulevaisuuteen.

Matti Saarela

Lemin Taikalyhty ei ole mikä tahansa divari. Aapo Pekarin ja hänen veljensä Mikko Pekarin antikvariaatista löytyy yli 30 000 eri nidettä. 

-Antikvariaatissa pitää olla valinnanvaraa. Taistelu painetun sanan puolesta jatkuu, Aapo Pekari tervehtii tulijaa Taikalyhdyn ovella.

Kirjoa rakastava Pekari on kauppiassukua. Kauppa-apulaisena työskennellyt Pekarin isosetä Aatu Pekari lunasti Lemin kaupan omakseen vuonna 1906. Pekarin antikvariaatti toimii edelleen samassa rakennuksessa.

-Tämä toimii samalla kauppamuseona ja näyttelytilana.

Kauppiaan pojasta tuli elokuvien mies. Tähän viittaa myös antikvariaatin nimi.

-Minulla on ollut kamera ihan pienestä pojasta asti. Oli onnellinen sattuma, että pääsin kursseille, kun Yleisradio koulutti uusia kuvaajia.

Yleisradion opit eivät lahjakkaalle nuorukaiselle kuitenkaan pitkään riittäneet, vaan hän hakeutui opiskelemaan elokuvataidetta Tukholman yliopiston elokuvalaitokselle vuonna 1974.

-Suomessa ei vielä silloin voinut opiskella alaa sen pidemmälle.

-Tosin en minä Suomessa olisi varmaan edes päässyt yliopistoon. Ruotsissa saattoi ainakin tuolloin vielä opiskeluaikana suorittaa puuttuvat lukion kurssit.

Tukholmassa Pekari perusti unkarilaisen László von Kenesseyn kanssa oman tuotantoyhtiön. Yhtiö teki pari vuosikymmentä alan töitä muun muassa Ruotsin televisiolle.

Pekarin kirjallisuuden korkeakoulu alkoi oikeastaan jo silloin, kun lemiläinen miehenalku meni 10-vuotiaana oppikouluun Helsingissä.

-Asuin tätini Ida Pekarin luona. Hän oli tuolloin Hopeapeili-lehden päätoimittaja. Ida-täti myös suomensi Fjodor Dostojevskin romaaneja.

Venäjän kielen taito suvussa on peräisin Pietarista, josta Pekarin isovanhemmat lapsineen muuttivat takaisin Suomeen Venäjän vallankumouksen jaloista.

-Isovanhempani olivat Pietarin suomalaisia.

Taikalyhdyn kirja-aarteiden joukosta löytyy myös julistekokoon suurennettu valkokuva, jossa suvun edustajat viettävät kaupan pihalla tšehovilaista hetkeä ulos katetun lounaspöydän ääressä.

Pekari on omassa työssään saanut kokea, miten nopeasti elokuva-alalla käytetty tekniikka on muuttunut.

Muistona vanhoista ajoista Taikalyhdyssä on esillä hänen ensimmäinen, 16-millimetrin filmiä käyttänyt filmikameransa, samoin kuin ensimmäinen videokamera.

-Ei kirjapainotaito mihinkään häviä. Kun valokuvaus keksittiin 1800-luvulla, ajateltiin sen merkitsevän maalaustaiteen loppua. Minä uskon, että painettu sana elää myös jatkossa digitaalisten välineiden rinnalla.

Aapo Pekari

Syntynyt 1943 Lemillä.

Yleisradiossa kuvaajana 1963-1974, opiskeli Tukholman yliopiston elokuvalaitoksella 1974-1979.

Perusti László von Kenesseyn kanssa Bovision Production.

Perusti veljensä Mikko Pekarin kanssa Laterna Magican 1989.

Asuu Helsingissä, pitää kesällä Lemillä antikvariaatti Taikalyhtyä.

Kirjoittaja:
Matti Saarela