Hyvässä vireessä seppelettä puolustamaan

KUNINKUUSRAVIT. Viime vuoden kuningattaren Saaga S:n kausi on ollut Ilkka Pyysalon mukaan poikkeuksellisen hyvä. Kokemus on tuonut rentoutta matkustamiseen.

Vesa salminen

ILKKA PYYSALO voi lähteä Turun Kuninkuusraveihin levollisin mielin. Kuningatarkilpailun seppelettä puolustamaan lähtevä Saaga S on osoittanut olevansa iskussa. Hevosen omistaja ja valmentaja kuvaa meneillään olevaa kautta poikkeuksellisen hyväksi.

– Tällä hetkellä ei ole mitään huolenaiheita. Kilpailukunto ja terveys vaikuttavat hyvältä, Pyysalo kertoo.

Hyvän kauden taustalla on onnistunut talvi. Harjoituskaudet ovat sujuneet hyvin. Ainoa pieni murhe oli St. Michelin startin jälkeen esiintynyt hengitysongelma.

– Se oli luultavammin allergista. Saimme hoidettua sen kuntoon. Hyvävoimaisena ja hyvävireisenä pääsemme lähtemään.

ST. MICHELISSÄ kaksi viikkoa sitten potin korjanneen 10-vuotiaan tamman kunnossa ei kysymysmerkkejä ole, mutta pitkä ajomatka ei ole Saaga S:n mieleen. Se ei ole koskaan pitänyt matkustamisesta. Länsirannikolle siirrytään jo perjantaina, jotta pitkän matkan jälkeen jää palautumisaikaa.

– Alkukaudesta matkat ovat pahoja aina. Kesän mittaan se osaa olla aika rennosti. Rutiinia on tullut.

Stressi näkyy Pyysalon mukaan vapinana ja hikoiluna. Ensimmäiset 150 kilometriä ovat vaikeita, mutta sen jälkeen matka sujuu paremmin. Radalla jännityksestä ei ole näkynyt merkkejä.

– Se on pystynyt aina suorittamaan hyvällä tasolla.

PAIKAN päällä Saaga S yöpyy puolen tunnin ajomatkan päässä Vahdossa. Vieraaseen talliin totuttelu vie myös aikansa.

– Vähän se katselee, että missä nyt ollaan. Ei voi sanoa, että hyvin kotiutuu, mutta sekin on parantunut iän myötä.

Hyvin sujunut kausi on sisältänyt kymmenen lähtöä. Kilpailukalenteri suunnitellaan tarkasti ennen kauden alkua. Kiima voi vaikuttaa suunnitelmiin, mutta tällä kaudella sen kanssa ei ole ollut ongelmia.

– Viime alkukaudesta kiima sotki kaikki startit. Nyt olemme pitäneet 2-3 viikon starttiväliä. Huomasimme, ettei joka viikko tarvitse ajaa kilpaa. Se on varmaan näkynyt tuloksissakin.

VIIME vuonna Saaga S voitti Kuninkuusraveissa kaikki kolme lähtöä: 2?100 metriä, mailin, sekä 3?100 metriä. Pyysalon mukaan mahdollisuudet voittoon ovat olemassa myös tänä vuonna. Valmentajan ajatukset ovat positiivisemmat kuin vuosi sitten samaan aikaan. Hän kuitenkin muistuttaa kilpailun kovuudesta.

– Kolme kilpailua pitää kuitenkin onnistua. Maltillisin mielin pitää lähteä, sillä näissä voi käydä ihan miten vaan.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen