Lataava voima

Kuvataide. Akvarellitiimi on 20-jäseninen maalausryhmä, josta suurin osa on eläkeläisiä. Ryhmä tukee maalaustaidon kehittymistä, mutta aikojen saatossa ystävystyneet jäsenet tukevat toisiaan kaikessa muussakin.

Stina Kivinen

Joukossa on voimaa. Sanonta pätee etenkin Akvarellitiimiin, joukkoon eläkeikäisiä akvarelliharrastajia Lappeenrannasta.

Tiimi järjestää 10-vuotisen taipaleen kunniaksi juhlanäyttelyn. Näyttelyn ripustaminen hoidettiin talkootöillä. Vanhan poliisiaseman tiloissa kävi iloinen kuhina, kun kymmenkunta naista ripusti seinille akvarelleja.

Tunnelma muistutti enemmän ystäväporukan kokoontumista kuin tiukan asiallista harrastusryhmää.

Akvarellitiimin ohjaaja Pirkko-Liisa Inkinen kertoo, että ryhmän jäsenet tukevat toisiaan kaikissa elämän asioissa.

— Kokoontumisiin on hyvä tulla purkamaan mieltä, kertoo itse omaishoitajana toimiva Inkinen.

Akvarellitiimi koostuu kahdestakymmenestä maalauksen harrastajasta, joiden keski-ikä on noin 65 vuotta. Suurin osa on naisia, mutta mukana on myös yksi mies.

 

Tiimi sai alkunsa kymmenen vuotta sitten. Tuolloin Inkisen vetämältä kansalaisopiston kurssilta jäi innostunut kymmenen harrastajan joukko, joka halusi jatkaa maalaamista yhdessä. Inkinen on toiminut ryhmän ohjaajana siitä lähtien.

— Alun perin oli tarkoitus, ettemme ota sen kymmenen lisäksi muita jäseniä. Vähitellen jäsenmäärä on kuitenkin tuplaantunut, kertoo Inkinen.

Akvarellitiimin jäsenet ovat kaikki ystäviä keskenään. Ryhmä järjestää tapaamisia pari kertaa kuussa, minkä lisäksi he matkaavat silloin tällöin maalausleireille muualle Suomeen tai ulkomaille asti.

— Tunnemme toistemme perheet, kertoo tiedottaja Seija Pukki.

 

Ryhmä ei ole rekisteröitynyt yhdistys, vaan toimii hyvin pienimuotoisesti ja pienellä budjetilla. Rahoja retkiin kootaan jäsenmaksuista, ja suuri osa varoista tulee ryhmäläisten omasta pussista.

Kaksi vuotta sitten Akvarellitiimi sai toimitilat Lauritsalan vanhalta paloasemalta. Sitä ennen tiimi kokoontui jäsenten kodeissa ja mökeillä. Tilojenkin maksut kootaan kolehdilla.

 

Inkisen mukaan akvarelleissa viehättää juuri niiden yllätyksellisyys.

— Mielessä voi olla jokin tietty vihreän ja sinisen sävy, mutta sekoittaessa sieltä saattaakin tulla mitä tahansa.

Hän kuvailee, että suurella osalla ”tytöistä” oli jo ryhmässä aloittaessaan niin paljon harrastuspohjaa, ettei tekniikkaa ole paljonkaan tarvinnut opettaa.

Ryhmän kanssa maalaaminen tuo Pukin mukaan vaihtelua etenkin aiheisiin. Esimerkiksi kerran aiheet oli arvottu ryhmän kesken.

— Se oli vaikeaa! Aiheekseni sattui ”päin seinää”.

Vaikka ryhmällä on jäsenilleen suuri sosiaalinen merkitys, on sekä Inkisen että Pukin mielestä etusijalla kuitenkin harrastuneisuus ja akvarellit.

— On tämä sellainen lataava voima, Inkinen kuitenkin toteaa.

Akvarellitiimi

Perustettu vuonna 2006.

Alun perin 10 jäsentä, nykyisin 20.

Kokoontuu noin kaksi kertaa kuussa, lisäksi retkiä Suomeen ja ulkomaille.

Keski-ikä noin 65-vuotta.

 

Kirjoittaja:
Stina Kivinen