Leffateattereiden vuokra-aika jatkuu

Lappeenranta. Kesä on ollut hiljaiseloa elokuvissa.

Petteri Värtö

Rakennusyhtiö Jatke on jatkanut Elokuva Luotolan vuokrasopimusta Pormestarin-korttelissa. Jatkeesta tuli perheyrityksen vuokranantaja toukokuussa, kun se osti elokuvateatterikiinteistöt Etelä-Karjalan osuuspankilta. Osuuspankin kanssa Elokuva Luotolan vuokrasopimus oli vuoden 2016 loppuun. Jatkosopimuksen syynä on tontin kaavoituksen ja kehittämisen avoin aikataulu.

— Vuokra-ajan kesto riippuu kaavan etenemisestä ja teattereiden tulevaisuudesta. Kaavamuutosta viedään eteenpäin syksyllä. Kaikki vaihtoehdot ovat auki, aluejohtaja Jari Salonen sanoo.

Kiinteistöjen kehittämisen käynnistykseen voi mennä kolmekin vuotta. Salonen kertoi kaupanteon julkistuksen yhteydessä toukokuussa, että teatterit kunnostetaan, jos Luotola jatkaa toimintaa.

Elokuva Luotola suhtautuu tulevaisuuteen myönteisesti, mutta aika näyttää jatkomahdollisuudet. Kuluva kesä on ollut teattereissa hiljainen, vaikka säät ovatkin suosineet sisäilyharrastuksia.

— Tuloksen jako kahdella ei ole herkkua. Olemme yli 40 prosenttia jäljessä viime vuotta. Syksy kertoo enemmän, kun kilpailija saa vuoden täyteen, yrittäjä Merja Luotola-Maarnela kertoo.

Isoimmat kesäelokuvat ovat olleet jatko-osia ja uusioversioita hittielokuvista. Imatran Bio Vuoksessa laskua viime vuodesta on kymmenen prosenttia. Finnkino ei kerro kaupunkikohtaisia katsojalukuja.

Ohjelmisto on elämän ja kuoleman kysymys teatteriyrittäjille. Elokuva Luotola ja Finnkino Strand ovat esittäneet pitkälti samoja ensi-iltaelokuvia viime syksystä, eikä eriytymiseen ole aihetta.

— Kiinnostavilla elokuvilla jaettavaa riittää molemmille, ja ohjelmistosta pitää löytyä jotakin kaikille ikäryhmille ja kaikkien elokuvatyyppien ystäville. Syksy sitten näyttää, millainen se jako on.

Finnkinon ja paikallisen yrittäjän välistä kilpailua katsojista käydään Suomessa Lappeenrannan lisäksi Espoossa, Oulussa, Tampereella ja Vantaalla, jotka ovat paljon Lappeenrantaa isompia.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö