Sarviniemi ei ehdi kesäkuntoon

Taipalsaari. Kunta ja puolustusvoimat eivät ole vielä sopineet virkistysalueen laajuudesta. Neuvottelut Sarviniemestä jatkuvat syksyllä.

Hanna Sipinen

Sarviniemen rappio jatkuu kesän yli. Taipalsaaren kunta ja puolustusvoimat eivät ole vielä päässeet yksimielisyyteen yleiseen virkistyskäyttöön jäävän alueen koosta.

Taipalsaaren kunnanjohtajan Jari Willmanin mukaan kyse on uimarannasta.

— Puolustusvoimilla on ollut ajatuksena, että varsinainen niemialue jäisi virkistyskäyttöön. Me olemme tuoneet esille, että myös niemen kupeessa oleva uimaranta-alue olisi luonnollinen yleisessä käytössä.

Sarviniemi siirtyi puolustusvoimien hallintaan viime syksynä, jolloin alueelle pystytetyt kieltokyltit herättivät hämmennystä.

Keltaisten kylttien mukaan alueella liikkuminen kielletään rangaistuksen uhalla, vaikka alue on edelleen virkistyskäytössä. Puolustusvoimat lisäsi alueelle keväällä uudet infokyltit, mutta kieltokyltit jäävät maastoon.

 

Maasotakoulun esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Mikko Viitala kertoo, että neuvottelut alueen käytöstä ovat vielä kesken eikä aikaraameja ole lyöty lukkoon.

Edellisen kerran kunta, maakuntaliitto ja puolustusvoimat kokoustivat Sarviniemen käytöstä huhtikuun alussa. Seuraava tapaaminen asian tiimoilta on syksyllä.

Käytännössä Taipalsaaren kunta aikoo vuokrata Sarviniemen sen omistavalta Metsähallitukselta.

 

Kunta ja puolustusvoimat ovat yksimielisiä siitä, että Sarviniemessä kuuluu olla nuotio- ja uimapaikka sekä vessat. Leirintäalueita tai mökkejä Sarviniemeen ei ole luvassa.

Willmanin mukaan Sarviniemessä pitäisi esimerkiksi uusia nuotiorakenteet, hoitaa puuhuolto, rakentaa parkkeerausalueita ja kunnostaa uimaranta.

— Niillä päästään kohtuullisen nopeasti liikkeelle jopa ensi kesää ajatellen.

Taipalsaaren kunta ja Etelä-Karjalan liitto kartoittavat elokuun loppuun asti nettikyselyllä, millaisia toiveita Sarviniemen-kävijöillä on alueen kehittämiseksi.

— Siinä mielessä kunta ei ole lyönyt mitään lukkoon sen tarkemmin. Mielenkiinnolla odotellaan, millaisia vastauksia ihmisiltä tulee.

 

 

Sarviniemi

Sijaitsee lähellä Taipalsaaren ampuma-aluetta.

Oli viime kesänä yksityisomistuksessa ollessaan pakkolunastusuhan alla. Puolustushallinto ei halunnut myynnissä olleen alueen päätyvän venäläisomistukseen.

Siirtyi Metsähallituksen omistukseen syyskuussa, mutta on puolustusvoimien hallinnassa.

 

 

Kävijät haluavat laiturin ja nuotiot kuntoon

 

Sarviniemessä puuvenettään torstaina puhdistaneen kouvolalaisen Pekka Topon mielestä tärkeintä on saada niemeen hyvät nuotiopaikat.

— Puiden kaataminen pitäisi saada kuriin. Matkailijat ovat kaataneet niemestä ainakin viisi keloa polttopuiksi. Jos joka ukko rupeaa kaatamaan puita, niemeen ei jää yhtään.

Ohitse lipuva Kerttu-alus tuo Topon mieleen myös toisen korjausta vaativan kohteen.

— Laituri pitäisi korjata. Lankkuja on lähtenyt irti.

 

Venelaituriin hetkeksi kiinnittyneen Kertun lappeenrantalaismiehistö, Sirpa Pauniaho-Reponen, Petteri Pauniaho, Venla Pauniaho, Emma Reponen ja Reijo Pekkonen, kertoo käyvänsä Sarviniemessä kerran kesässä. Myös heidän mielestään laituri kaipaa korjausta.

— Olemme tyytyväisiä, että tie on kunnostettu. Ennen siinä oli auton kokoisia kuoppia, Petteri Pauniaho toteaa.

— Toivon, että uimaranta pysyy käytössä, Sirpa Pauniaho-Reponen sanoo.

 

Norjan-matkaltaan palaava moskovalainen Mikhail Zakharov kertoo telttailleensa niemessä kolmatta kertaa. Hän kehuu Sarviniemen lähiympäristöä mielenkiintoisista, mutkaisista ja mäkisistä pyöräilyreiteistä.

— Tämä on mukava paikka eikä kaukana kaupungeista.

Kirjoittaja:
Hanna Sipinen