Categories
Artikkelit

Kisapuisto sai uudet koneet

LAPPEENRANTA. Kisapuiston jääurheilukeskuksen suuri kylmäkoneistoremontti valmistui aikataulussaan ja budjetissaan.

Anssi Silvennoinen

Tuliterät kylmäkoneet hyrskyttävät Lappeenrannan Kisapuistossa säästöjä veronmaksajille edeltäjiinsä verrattuna. Kesän aikana vanha kylmäkoneisto purettiin liigahallin uumenista ja uusi rakennettiin liigahallin ja tekojääradan väliselle pysäköintialueelle.

Urakan 1,4 miljoonan euron budjetti piti. Kisapuiston työnjohtaja Jarmo Tynkkynen kertoo, että konsultin laskelmien mukaan uudet koneet tuovat sähkökuluissa säästöä noin 20 prosenttia entisiin verrattuna.

Tynkkysen omien laskelmien ja vastaavista kohteista saamiensa kokemusten mukaan luku voi olla jopa 30-40 prosenttia.

-Parhaimmillaan sähkölaskumme on ollut joulukuussa 45 000 euroa. Puhumme vuositasolla siis aika isoista summista, joita säästämme, Tynkkynen toteaa.

Kylmäkoneinvestoinnin takaisinmaksuaika on varsin kohtuullinen.

-Tämä maksaa itsensä takaisin arviolta reilusti alle kymmenessä vuodessa. Järjestelmän käyttöikä on kymmeniä vuosia.

Liigahallissa on ollut jää 8. elokuuta alkaen. Tekojää saa omansa 12. marraskuuta, jos sää sallii.

Kisapuiston vanha kylmäkoneisto oli energiaa hukkaava ja käyttöikänsä päässä. Tynkkysen mukaan koneiston oireilu paheni viitisen vuotta sitten, mikä kasvatti vuotuisia korjauskuluja.

Uusi koneisto on tuliterä ja siten oletettavasti edeltäjäänsä luotettavampi. Itse kylmätekniikka ei ole mullistunut aikojen saatossa. Laitteiston ohjausjärjestelmä sen sijaan on.

Kisapuiston vanhoja kylmäkoneita ohjattiin mekaanisesti melun keskellä. Uusi järjestelmä on täysin automatisoitu ja valvottavissa ja ohjattavissa etänä.

-Kone antaa esimerkiksi itse merkin, että joku suodatin on tukkeutumassa. Pystymme tekemään huoltoja ennakkoon, mistä tulee merkittävät säästöt huolto- ja energiakuluissa.

Liigahallin ja tekojään käyttäjille uusi kylmäkoneisto näkyy Tynkkysen mukaan toivottavasti aiempaa tasalaatuisempana jäänä. Lisäksi jäälle levitettävän veden lämpötilaa voidaan nyt määrittää asteen tarkkuudella.

-Pystymme reagoimaan nopeammin näytöksiin ja peleihin vähän erilaisella jäällä. Esimerkiksi pienten lasten taitoluistelussa jään ei tarvitse olla niin kova kuin isoille jääkiekkomiehille.

Jääkiekon liigaottelun vaatima lisäteho, pari pakkasastetta betonilaattaan lisää, voidaan ajastaa etukäteen milloin vain. Lisätehoa tarvitaan, koska yleisö lämmittää jäähallin ilmaa ja jäälle ajetaan ottelutapahtuman aikana lämmintä vettä useaan kertaan.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen