Categories
Artikkelit

Musiikki voittaa kokkaamisen

Musiikki. Lauluntekijä Lassi Valtonen julkaisee uuden levyn perjantaina. Valtonen kokeili kokin töitä, mutta haluaa elantonsa musiikista.

Kati Pullinen

Maanantaiaamu sarastaa Tampereen Pispalassa kello viiden jälkeen. Muusikko Lassi Valtonen heräilee uuteen päivään puoli yhdentoista aikoihin. Joutsenosta lähtöisin oleva mies nukkuu hyvin, vaikka hänen uusi levynsä Kasvottomat päivät ilmestyy ylihuomenna, 26. elokuuta.

Viisi vuotta sitten julkaistu Kukin tyylillään -esikoislevy myi kultaa, mutta siitä ei ole aiheutunut Valtoselle paineita.

-Levyn tekeminen oli helpompaa nyt, kun studiossa työskenteleminen on jo tuttua. Ensimmäisen levyn nauhoituksissa tuottajan piti hakea minut pihalta ja saattaa äänityskoppiin, Valtonen sanoo.

Uusi levy eroaa edeltäjästään sekä sisältönsä että tyylinsä puolesta. Uutukaisella kaikki laulut ovat Valtosen kirjoittamia, ja rauhaisaa otetta on ruuvattu tuottaja Erno Laitisen kanssa rokimpaan suuntaan.

-Laulut kertovat elämän tapahtumista ja ilkeistä naisista. Tarinat ovat henkilökohtaisia, Valtonen sanoo.

Valtonen kirjoitti suuren osan Kasvottomien päivien kappaleista esikoislevyn ilmestyttyä.

Levyn nimi viittaa vuosiin ennen kuin säännöllinen rytmi löysi muusikon elämään. Viimeiset kaksi vuotta Valtonen on keskittynyt opiskelemaan kokiksi oppisopimuksella tuttavansa ravintolassa.

-Minulla ei ole intohimoista suhdetta ruokaan. Opiskelin kokiksi oppisopimuksella, kun kaverini sitä ehdotti. Tällaiselle hampuusille rutiinit ja oikea palkkatyö tekivät hyvää.

Rutiini ei kuitenkaan houkutellut Valtosta niin paljon, että hän olisi jäänyt keittiöön hommiin. Toukokuussa kokin paperit saanut mies on kesän maistellut elämää ja valmistautunut levyn julkistamiseen. Hänen tavoitteenaan on päästä esittämään uusia kappaleita yleisölle ja elättää itsensä musiikilla.

-Töitä täytyy katsoa tarpeen mukaan. En kaipaa rikkauksia, mutta haluaisin elannon musiikista. Jos se ei kanna, voin mennä tikkaamaan porkkanaa keittiöön.

Valtosen uutuuslevyn kiertuejärjestelyt ovat vielä kesken. Levy-yhtiö kehotti Valtosta hankkimaan itselleen keikkamyyjän kesällä, mutta Helsingin Kuudennen linjan perjantaista levynjulkaisukeikkaa lukuun ottamatta muita esiintymisiä ei ole vielä sovittu.

Debyyttilevynsä jälkeen Valtonen on keikkaillut harvakseltaan soolona tai duona.

Kasvottomat päivät -levyn kiertueelle hän ottaa mukaansa kitaristin, basistin ja rumpalin. Basisti on soittanut myös Valtosen ensimmäisessä Tentacle pillows -yhtyeessä, joka perustettiin Otavan opiston bändilinjalla Mikkelissä. Siellä Valtonen opiskeli bändilinjalla ennen osallistumistaan tv:n Idols-kykykilpailuun vuonna 2011.

Mikkeliin Valtonen lähti Joutsenosta, koska ei löytänyt kotipuolesta soittokavereita. Tampereella Valtosen aamut ovat valjenneet jo kuusi vuotta.

-Tampere tuntuu kodilta. Joutsenossa käyn harvoin. En osaa sanoa miksi, mutta siellä tuntuu ahdistavalta.

Lassi Valtonen

Tampereella asuva muusikko ja kokki.

Kotoisin Joutsenosta. Syntynyt vuonna 1990.

Julkaissut Kaikki tyylillään -albumin vuonna 2011. Uusi levy ilmestyy 26.8.

Osallistui Idols -kisaan vuonna 2011, mutta jätti sen kesken omasta tahdostaan.

Kirjoittaja:
Kati Pullinen