Categories
Artikkelit

Nyt kelpaa hengitellä

LAPPEENRANTA. Käräjäoikeus muutti Teletalosta Technopoliksen tiloihin Skinnarilaan.

Heikki Sopanen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on muuttanut Lappeenrannassa keskustasta Skinnarilaan, Technopoliksen vuokratiloihin. Oikeus joutui lähtemään sisäilmaongelmien vuoksi Raatimiehenkadun Teletalosta, jossa se toimi väliaikaisissa tiloissa vuodesta 2008.

Teletaloon oikeus muutti Rakuunamäen silloisesta oikeustalosta niinikään sisäilmaongelmien vuoksi.

-?Nämä Technopoliksen toimitilat ovat varsin hyvät. Sijainti on kylläkin hieman syrjäinen, mutta sisäilma ainakin on raikas ja henkilökunta tältä osin tyytyväinen, ma. laamanni Hannu Rantalainen kertoo uusia tiloja esitellessään.

Muutto alkoi elokuun alussa ja on vielä hieman kesken. Muuttolaatikoita näkyy siellä täällä käytävillä. Istuntosalit, henkilöstön toimitilat ja muut käräjäoikeuden tarvitsemat oheistilat alkavat olla valmiina. Kalusteet Skinnarilaan tuotiin Teletalosta.

Ennen käräjäoikeutta Technopoliksen tiloissa oli vuokralaisena Liikennevirasto.

Tilat sijaitsevat kahdessa eri rakennuksessa. Laamanni ja muu hallinto sekä notaarit ja summarristen asioiden osasto ovat E-rakennuksessa ja käräjätuomarit ja muu henkilöstö D-rakennuksessa. Ma. laamanni Rantalainen sanoo, että kokonaisuus on hieman sokkeloinen, mutta kyllä siihen tottuu.

Technopoliksen tilatkin ovat väliaikaiset. Senaatti-kiinteistöt on vuokrannut reilun 1?500 neliön tilat käräjäoikeudelle kolmeksi vuodeksi. Sinä aikana käräjäoikeudelle pitäisi valmistua Lappeenrantaan oma oikeustalo, johon käräjäoikeuden Imatran toiminnatkin siirtyvät.

Pysyvää oikeustaloa on kaavailtu Teletalon tontille. Rantalaisenkin mielestä se olisi hyvä paikka. Teletalo purettaisiin ja tilalle nousisi nykyaikainen oikeustalo. Siihen muuttaisi myös Salpausselän syyttäjänvirasto.

Talolla on asemakaavassa suojelumerkintä ja uuden rakennuksen merkintä. Merkintä tarkoittaa, että vanha rakennus voidaan purkaa, kun uudella on rakennuslupa.

Uuden oikeustalon suunnittelu on jo aloitettu, ja talo olisi valmis kesällä 2019. Jos oikeustalo tulisi poliisin naapuriin, se helpottaisi muun muassa vankikuljetuksia, kun rakennusten välille tehtäisiin kulkukäytävä. Sisäilmaongelmien vuoksi käyttökiellossa ollutta poliisilaitosta peruskorjataan parhaillaan.

Ma. laamanni Rantalainen sanoo uskovansa, että Etelä-Karjalan käräjäoikeus saa oman oikeustalonsa suunnitellussa aikataulussa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen