Categories
Artikkelit

Pääkirjastoon omatoimiaika

Petteri Värtö Lappeenrannan pääkirjaston aukioloaika pitenee tunnilla talviaukioloaikoihin siirtymisen yhteydessä. Kirjasto avaa ovensa asiakkaille kello yhdeksän ensi maanantaista lähtien. Ensimmäinen aukiolotunti on tarkoitettu asiakkaiden omatoimisuuteen. Henkilökunta on tuolloin toki jo työpaikallaan, mutta keskittyy pääasiassa omien työtehtäviensä hoitamiseen. — Tarkoitus on parantaa kirjaston tavoitettavuutta. Asiakkaiden vakiotoive on, että olisimme auki yötäpäivää. Tällä yritämme auttaa, kirjastotoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry kertoo.

Pääkirjasto ottaa omatoimiaukiololla ensiaskeleitaan kirjastojen tulevaisuuteen kaupungissa. Asiakkaiden itsepalvelu lisääntyy kahtena seuraavana vuotena. Kulttuuritoimen säästöpaketissa on linjattu, että kirjastojen automatisointi ja asiakkaiden omatoimisuus niissä lisääntyvät. Aikataulu tarkentuu tulevan talousarvion laatimisen yhteydessä. — Pääkirjaston palautusautomaatti on suurin investointi, ja siitä on tarkoitus aloittaa. Sen jälkeen edetään lähikirjastoihin kahta pienintä, Nuijamaan ja Pulpin kirjastoa lukuun ottamatta. Mustolan kirjasto muuttaa Pontuksen koululle, kun se valmistuu syksyksi 2017. Se alkaa toimia osa-aikaisena omatoimikirjastona kuten Joutsenon Korvenkylän kirjastokin nykyisin tekee.

Talviaukioloaikana Lappeenrannan pääkirjasto ja Joutsenon kirjasto ovat avoinna lauantaisin ja pääkirjaston lehtiosasto myös sunnuntaisin. Kirjastoauto Willitys ajaa läpi täyden reitin. Myös Imatran kirjastot siirtyvät talviaukioloaikoihin ensi viikolla. Imatralla kirjastot palvelevat nykyistä pidempään torstaista 1. syyskuuta lähtien, ja pääkirjasto on avoinna viikonloppuisinkin.

Petteri Värtö

Kirjoittaja: