Categories
Artikkelit

Saimaan laivasto upposi kadoksiin

HYLYT. Saimaan hylyt -ryhmä tutkii kahta löydöstä Savitaipaleen pohjoisilla vesillä. Venäjän Saimaan laivaston alusta ei ole vielä havaittu.

Ilpo Leskinen

Saimaan hylyt -ryhmän tutkimukset Savitaipaleen, Suomenniemen ja Taipalsaaren rajavesillä ovat sujuneet kaksijakoisesti. Päätavoite ei ole toteutunut, sillä Venäjän Saimaan laivaston alus on pysynyt kadoksissa. Sen sijaan harrastajat ovat tutkineet yhden hylyn ja saaneet vihiä toisesta.

Työryhmä sai Pentti Kokin mukaan vihjeen Partakosken vesillä, Kopinsaaren rantamilla sijaitsevasta hylystä. Sieltä löytyi 16 metriä pitkä, kaunis purjealus. Se on Kokin löytämien tietojen mukaan rakennettu 1800-luvun puolivälissä. Alus upotettiin 1930-luvulla tai laitettiin turpoamaan.

Savitaipaleen ja Mikkeliin kuuluvan Suomenniemen rajalla sijaitsee Rannuusinsalmi. Sinne on rakennettu vihollislaivojen turmioksi purjehdusesteet 1700-luvun lopulla. Väyläesteiden lähellä saattaa olla ikivanha ja huonokuntoinen hylky.

Viistokaikuluotaimen kuvassa oli Kokin mukaan poikkeavuutta tavalliseen järvenpohjanäkymään verrattuna. Kuvassa näkyi lautoja ja rakenteita.

Sukeltajat eivät ole vielä käyneet löytöpaikalla. Työryhmän ensi käynti jäi pintapuoliseksi huonon sään takia. Pinnan alle mennään, kun ennätetään.

Kokki korostaa, että löydös on epävarma sukeltamiseen saakka. Jos se on hylky, se voi liittyä Kustaan sotaan (1788-1790).

Rannuusinsalmi oli Ruotsin ja Venäjän rajaseutua, ja ruotsalaisten arvellaan rakentaneen salmeen massiiviset väyläesteet vuonna 1789. Hylky voi olla haaksirikkoutunut.

Hylkyharrastajat ovat luodanneet läpikotaisin vesialueet Partakoskelta Rannuusinsalmelle sekä Solkeihin.

Kokin ennakko-odotusten vastaisesti Solkein reitiltä ei ole löytynyt mitään hylkyyn viittaavaa, ainoastaan laivan mallinen kallio Solkeinlahden syvänteestä.

Partakosken, Solkein ja ja Tukialansalmen välillä on kulkenut Venäjän Saimaan laivaston suojaisa vesireitti. Korholansalmi on Suvorovin viides kanava, jonka rakentaminen jäi kesken, mutta jota pitkin pääsi kulkemaan.

Pentti Kokki on edelleen toiveikas, että Lappeenrannan ja Savonlinnan välillä 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa kulkeneen Saimaan laivaston alus löytyy.

-Emme luovuta vielä. Emme vielä usko, ettei Saimaan laivaston aluksia löydy.

Saimaan hylyt -ryhmä

Sukeltajien ja järviarkeologian harrastajien työryhmä perustettiin vuonna 2008.

Ryhmän ytimen muodostavat Pentti Kokki, Kari Lappalainen, Matti Luoma, Ilari Vilmari ja Ismo Marttinen. Ryhmä toimii urheilusukellusseura Saimaan norppien kyljessä.

Ryhmä on löytänyt ja dokumentoinut useita hylkyjä eteläisellä Saimaalla.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen