Savitaipaleesta uusi Emmerdale

Savitaipale. Kuntaa ja sen asukkaita aiotaan tehdä tunnetuiksi internetin avulla. Yritystalolle kaavaillaan virtuaalistudiota.

Anne Kokkonen

Digikunnaksi profiloituva Savitaipale aikoo kuvata itsensä kertaheitolla maailmankartalle. Jos suunnitteluvaiheessa oleva Kotikylä-hanke toteutuu, yritystalon virtuaalistudiosta lähtee säännöllisesti maailmalle omaleimaista ohjelmaa.

Internetin kautta katsottavan materiaalin on määrä esitellä Savitaipaleen kuntaa ja tavallisia kuntalaisia erilaisissa arjen askareissa ja harrastusten parissa. Paikalliset tekijät suunnittelevat ja toteuttavat ohjelman yhdessä ammattilaistuottajan kanssa.

Kunnan yhteistyökumppanina ja paikallisten kouluttajana toimii tuottaja Hannu Kahakorpi. Hänen suunnittelemaansa ja toteuttamaansa Kotikatu-sarjaa esitettiin TV 1:ssa 17 vuoden ajan.

 

Kotikylä-hanke aiotaan toteuttaa EU:n Leader-rahoituksen turvin lokakuusta 2016 vuoden 2017 loppuun saakka. Savitaipaleen kunnan osuus kustannuksista olisi 30 000 euroa.

Kuvausten tekeminen edellyttäisi vajaan 10 000 euron hintaisen virtuaalistudion rakentamista yritystalolle. Studion kautta Savitaipale pääsisi mukaan Lapin ammattikorkeakoulun hankkeeseen, jossa uudella edullisella tekniikalla varustetut studiot tarjoavat vaihtoehdon perinteisille lähetyskanaville. Tässä hankkeessa on mukana espanjalaisia, norjalaisia ja unkarilaisia toimijoita.

— Hanke antaisi vuodeksi työtä kahdelle ihmiselle. Tarvittaisiin yksi kokopäiväinen vetäjä sekä ohjelmien tuottaja, jolle löytyisi ainakin osapäiväistä työtä, Savitaipaleen kunnan elinkeinoasiamies Eija Pajula toteaa.

 

Savitaipaleella laskeskellaan, että paikallista elämää esittelevät internetlähetykset voisivat tuoda kunnalle konkreettista hyötyä. Kun kiinnostus herää verkossa, tullaan paikkakuntaan tutustumaan herkemmin myös käytännössä.

Parhaassa tapauksessa Savitaipaleesta voisi tulla vaikka Suomen Emmerdale. Turistivirrat vyöryisivät katsomaan ruudusta tuttuja hahmoja sekä maisemia, ja matkailubisnes kiittäisi.

Kysymys on myös elinkeinotoiminnan uudistamisesta ja nuorten sitouttamisesta yritystoimintaan. Voisi syntyä uudenlaisia työpaikkoja ja kunnan väkiluvun aleneminen voitaisiin ehkä pysäyttää.

Vapaaehtoisten ohjelmantekijöiden kouluttaminen voi käynnistyä heti, kun kunta on saanut mukaan riittävästi yhteistyökumppaneita hankkeessa tarvittavan yritysrahoituksen varmistamiseksi. Savitaipaleen kunnanhallitus käsittelee hankkeeseen osallistumista kokouksessaan maanantaina.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen