Stadionin vahtimestari nousi vaikeuksista Rioon

YLEISURHEILU. Aku Partasen osallistuminen uran ensimmäisiin olympialaisiin oli vielä alkukesästä vaakalaudalla. Perjantaina Partanen starttaa 50 kilometrille Riossa.

Anssi Silvennoinen

Aku Partasen matka Rio de Janeiron kesäolympialaisiin kulki luurangoksi kalutun Helsingin Olympiastadionin kautta. Partanen kiersi jo kuorittua juoksurataa vielä 22. joulukuuta.

Päivä oli viimeinen, jolloin Suomen tunnetuin urheilunäyttämö oli urheilijoille avoinna ennen sulkeutumista peruskorjauksen vuoksi.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten kilpakävelijä ammensi stadionin haamuista voimaa elämänsä toistaiseksi tärkeintä kilpailua varten.

-Olin syksyllä kaksi kuukautta stadikalla vahtimestarina. Sain työsuhde-etuna treenata siellä aina ennen työpäivää tai sen jälkeen. Oli makea fiilis tehdä treenejä paikassa, johon liittyy niin monia kilpailumuistoja. Se oli mukavaa aikaa ja sopi hyvin syksyn ohjelmaani, Partanen, 24, kertoo.

Partanen starttaa ensimmäisten olympialaistensa 50 kilometrin kilpailuun perjantaina kello 14 Suomen aikaa. Samalta viivalta matkaan lähtevät myös Jarkko Kinnunen ja Aleksi Ojala.

-Mieliala on erittäin innostunut. Viimeinen kuukausi on ollut erittäin hyvää harjoittelua. Kisa näyttää, kuinka paljon se on paikannut alkukesän tahmeutta, Partanen kertoo.

Tahmeudella Partanen viittaa astma- ja ensi kertaa ilmaantuneisiin allergiaoireisiin, jotka heikensivät harjoittelun laatua kevään ja alkukesän ajan.

Oireet saatiin kuriin olympialaisten kannalta vasta aivan viime hetkellä kuukausi sitten, kun astmalääkkeet vaihdettiin toisiin.

-Tuskin olisin lähtenyt olympiareissuun ollenkaan, jos en olisi saanut tätä hyvää harjoitusjaksoa alle. Tiedän liiankin hyvin, mitä 50 kilometrin kävely vaatii. Jos en olisi saanut tehdyksi tiettyjä treenejä, 50 kilometriä olisi ollut mahdoton kävellä siten kuin arvokisat vaativat.

Heinäkuussa suomalaiset olivat kolmen viikon vuoristoleirillä Espanjan Sierra Nevadassa, jossa Partanen huomasi kehon ottavan tehoharjoittelua jälleen kunnolla vastaan.

-Se oli erittäin tärkeä juttu myös pääkopalle.

Harjoitustaukoa ei kuitenkaan tullut missään vaiheessa, vaikka alkukesän harjoittelu ei ollutkaan sellaista kuin Partanen olisi halunnut.

-Siten pohjakunto on pysynyt hyvänä.

Suomen kävelijäkolmikko matkusti valmistautumisleirille Brasilian Penedoon jo elokuun alussa. Tiistaina vuorossa oli 1?500 kilometrin muutto Rioon.

-Siirtyminen kisakylään tapahtui aika viime tipassa, koska Penedo oli rauhallisempi paikka valmistautua ja kisakylässä on sairastumisriski, kun iso ryhmä ihmisiä eri puolilta maailmaa on samassa paikassa.

Tukena Riossa ovat myös Partasen äiti, isä, veli ja pikkusisko.

-Toivottavasti aikaisempien arvokisojen tapaan reitin varrelle tulee mukavasti suomalaisia. Kannustus on aina tarpeen.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen