Tiurun rappaus ropisee

Joutseno. Kiinnostus vanhaa sairaalaa kohtaan on laantunut alkuvuoden aikana. Rakennus säilynee korjauskelpoisena vähintään ensi kevääseen.

Anne Kokkonen

Tiurun sairaalasta irtoaa osia kuin hampaita mädästä leukaluusta. Ensin alas helisivät ikkunalasit, nyt seiniltä putoavat alas rappauksen kappaleet .

— Varoituskylttejä ja lippusiimoja on laitettu varotoimeksi rakennuksen ympärille, etteivät ihmiset menisi liian lähelle talon seinustaa. Rappaus tippuu alas omia aikojaan, toteaa Lappeenrannan kaupungin lakimies Johanna Alatalo, joka toimii myös rakennuksen omistavan Kiinteistö osakeyhtiö Seniori-Saimaan toimitusjohtajana.

Lappeenrannan kaupunki lopetti vuosia tyhjillään olleen ja ilkivallasta kärsineen rakennuksen lämmittämisen viime keväänä. Rapistumisen odotetaan kiihtyvän viimeistään tulevalla talvikaudella.

 

Lappeenranta on kaupitellut tarpeettomaksi muuttunutta sairaalakiinteistöä tuloksetta. Neuvottelut mahdollisten ostajien kanssa eivät ole johtaneet toistaiseksi mihinkään.

— Kiinnostus Tiurua kohtaan tuntuu laantuneen. Vielä kevättalvella tuli yhteydenottoja, mutta tällä hetkellä on ihan hiljaista, Alatalo kertoo.

Hän ei kommentoi sitä, käydäänkö tällä hetkellä neuvotteluja jonkin ostajatahon kanssa. Meneillään on hänen mukaansa hiljainen vaihe.

Kun rakennuksen kunto heikkenee, mahdolliselle uudelle omistajalle lankeavat korjauskustannukset kasvavat. Jos kauppoja ei synny, jossain vaiheessa ollaan siinä tilanteessa, että kiinteistö kelpaa vain purettavaksi.

— Rappeutuminen ei tapahdu hetkessä. Meillä on aikaa ainakin yli ensi talven myydä rakennus korjauskelpoisena, Alatalo arvioi.

 

Viime keväänä sairaalan pihapiiri oli täynnä särkynyttä lasia ja muuta roskaa. Lappeenrannan kaupungille osoittamassaan kirjeessä Tiuruniemen asukas- ja ympäristöyhdistys peräsi sairaalan ympäristön siistimistä.

Alatalon mukaan maahan pudonneet lasinsirut on siivottu Tiurun sairaalan tontilta kesäkuun puolivälin jälkeen. Uudet sirpaleet on tarkoitus poistaa aina kiinteistönhoitajan viikoittaisten tarkastuskäyntien yhteydessä.

Ilkivaltaa alueella ei ole pystytty estämään, vaikka valvontaa ja suojausta on yritetty lisätä. Esimerkiksi sairaalan suihkulähde suojattiin keväällä vanerikehikolla ja verkkoaidalla.

— Heinäkuun viimeisestä viikosta lähtien Tiurusta on tullut meille asti yksi ilkivaltailmoitus, Lappeenrannan tilakeskuksen kunnossapitoinsinööri Kimmo Valtonen toteaa.

Tiurun sairaalan vaiheita

Arkkitehti Jalmari Lankisen suunnittelema Tiurun tuberkuloosiparantola avattiin vuonna 1939.

Toisen maailmansodan aikana Tiuru toimi sota- ja kenttäsairaalana. Sodan jälkeen Tiurussa hoidettiin jälleen tuberkuloosiin sairastuneita.

Sairaala erikoistui myöhemmin keuhko- ja reumasairauksien hoitoon. Sairaala lakkautettiin 1990-luvun alkupuolella.

Sairaala toimi pakolaisten vastaanottokeskuksen vuosina 1993—2012.

Suojeltu rakennus on ollut viime vuodet tyhjillään. Sen lämmittäminen lopetettiin viime keväänä.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen