Heino vie PEPOn data-analyysiaikaan

JALKAPALLO. Mika Heino jatkaa PEPOn päävalmentajana myös ensi kaudella. Seura hankki Instat-analyysiohjelman.

Anssi Silvennoinen

Mika Heino jatkaa PEPO Lappeenrannan miesten edustusjoukkueen päävalmentajana myös ensi kaudella. Heino siirtyi jalkapallon miesten kakkoseen nousseen PEPOn luotsiksi joutsenolaisesta Kultsu FC:stä vuosi sitten.

-Joukkueessa on pelaajia, joille näen voivani antaa jotakin, kuten koko joukkueen pelaamiselle. Tuntuu, että tällä kaudella jää paljon asioita kesken. Haluan saattaa niitä eteenpäin, Heino sanoo.

PEPOn kausi päättyy lauantaina kotiotteluun FC Lahti Akatemiaa vastaan. Joukkue voi nousta A-lohkossa vielä neljänneksi.

PEPO pelasi miesten kakkosessa nyt historiansa neljännen kauden ja säilytti sarjapaikkansa ensimmäisen kerran.

Mennyt vuosi on antanut paljon oppia paitsi pelaajille myös Heinolle itselleen.

-Olisimme halunneet olla sarjan kärjessä, mutta olen tosi tyytyväinen joukkueen kauteen. Opin pelaajien kyvyt ja sen, miten he pystyvät potentiaaliaan käyttämään tällä hetkellä.

HARJOITUSKAUDELLA PEPO aikoo keskittyä aiempaa enemmän pelaajien pelipaikkakohtaisen harjoittelun parantamiseen.

Uudeksi pelaajakehityksen työvälineeksi seura on ostanut Instat-pelianalyysijärjestelmän, jota käyttävät ammattilaisseurat maailmanlaajuisesti, Suomessa lähinnä liigaseurat.

Instat tuottaa otteluvideoista tietoa, jota voidaan käyttää yksittäisten pelaajien ja kokonaisten joukkueiden suoritusten tutkimiseen.

PEPOlla on analyysidataa osasta tämän kauden otteluita, jatkossa harjoitusotteluista alkaen.

-PEPO antaa mahdollisuuden ja resursseja kehittää toimintaa jatkuvasti, mistä Instat on yksi esimerkki. Sellainen motivoi valmentajaa ja oli iso syy sille, että lähden jatkamaan valmentamista. Haluan kehittää itseäni, pelaajia ja joukkuetta, Heino sanoo.

Heinon mukaan ensi kauden joukkueen kasaaminen näyttää hyvältä. Perusrunko pysyy kasassa.

-Teemme täsmähankintoja paikkoihin, joissa tarvitsemme kehitystä. Odotamme vahvistuksiltamme johtajuutta.

PEPOn omat kasvatit ovat edelleen varsin nuoria ja kokemattomia kakkosen tasolle. Heinon mukaan uuden sarjatason kovuus tuli osalle pelaajista yllätyksenä, minkä vuoksi he eivät aina pystyneet suoriutumaan kentällä parhaalla mahdollisella tavalla.

-Toisaalta olen äärettömän iloinen, että moni on kehittynyt jalkapalloilijana.

Joukkue lomailee lokakuun. Harjoitukset jatkuvat marraskuussa. Joukkuetaktiset asiat Heino aikoo tuoda treeniin mukaan vasta maaliskuussa.

-Valmentaminen on ikuista oppimista. En osaa kuvitella, että tekisin tätä vain tekemisen vuoksi. Itsensä kehittäminen on tärkein juttu. Se tässä kiehtoo.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen