Omanlaisensa leffakansa itärajalla

Elokuva. Lappeenrannan elokuvayleisö ei juuri ensi-illoista piittaa. Tämän on huomannut vuoden kaupungissa toiminut Finnkino Strand.

Kati Pullinen

Lappeenrantalaiset ovat hyvin erilaista elokuvaväkeä kuin vaikkapa helsinkiläiset. He eivät rynni ensi-iltaan, vaan odottelevat hyvän tovin ennen kuin lähtevät katsomaan uutuusleffaa.

Valtavirran elokuvat uppoavat yleisöön täällä siinä missä muuallakin, mutta erityisesti kauhu- ja kotimaiset elokuvat kiinnostavat Lappeenrannassa. Tämän on huomannut vuoden verran toimineen Finnkino Strandin teatteripäällikkö Malla Sévon, kauhuelokuvan ystävä itsekin.

-Ensi-iltana elokuva voi olla loppuunmyyty Helsingissä, kun taas Lappeenrannassa käy ehkä kolme katsojaa. Kävijämäärä lähtee nousuun yleensä vasta monen esitysviikon jälkeen, kun Helsingissä ollaan jo pudottamassa elokuvaa pois ohjelmistosta, Sévon sanoo.

Perjantaina tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Finnkino Strand aloitti Lappeenrannassa. Strandissa on käynyt 95 000 katsojaa, vaikka Finnkinon tavoitteena oli houkutella teatteriin 120 000 kävijää.

-Ihmisillä vie jokusen vuoden ottaa uusi elokuvateatteri omakseen, Sévon uskoo.

finnkinon mukaan elokuvissa käynnit Lappeenrannassa lisääntyivät puolessa vuodessa yli 50 prosentilla Finnkino Strandin avauduttua.

Sévonin mukaan Strandiin ovat löytäneet kaikki asiakasryhmät, mutta lapsiperheitä Sévon haluaisi nähdä saleissa enemmän. Heitä on käynyt jonkin verran perheille suunnatuissa päivänäytöksissä, mutta päivisin leffassa pistäytyvät enimmäkseen varttuneempi väki ja vuorotyöläiset.

-Eläkeläiset tykkäävät tulla päivällä elokuviin, koska teatterissa on silloin rauhallista. Elokuvia he katsovat laidasta laitaan. Vasta lupasin parille rouvalle esittää kauhuelokuva Bodomin joku kerta päivänäytöksessä.

Sévonin mukaan Finnkino kehittää elokuvateatteria asiakkaiden toiveiden mukaiseksi. Vaikka hän työskentelee ylikansallisen ketjun elokuvateatterissa, voi hän vaikuttaa Lappeenrannan asioihin melko vapaasti.

-Täällä elää outo ennakkoasenne, että elokuviin ei kannata mennä, koska leffa on kuitenkin huono. Minusta elokuviin kannattaisi suhtautua kuten matkailuun: käy katsomassa kohde ja muodosta siitä sen jälkeen mielipide.

Jatkossa Strand panostaa elokuvaelämysten ohella myös aiempaa enemmän tilojen markkinoimiseen yksityiskäyttöön.

-Hattarakone olisi myös kiva, Sévon toteaa.

Finnkino Strand juhlistaa ensimmäistä Lappeenrannan-vuottaan tapahtumaviikonlopulla 30.9.-2.10.

Finnkino Strandin 1-vuotistapahtuma

Perjantai 30.9. Paikallinen lyhytelokuva Äkkilähtö klo 15 ja 00.15 (elokuvan tekijöitä paikalla klo 14), muotinäytös klo 17.30 ja 20, elokuvatyylisiä pikameikkejä ja -kampauksia klo 14.30-20.30. 24 elokuvanäytöstä., yönäytöksiä klo 00.30 saakka.

Lauantai 1.10. Ennakkonäytöksessä Haikarat 3D klo 15, pikameikkejä ja -kampauksia klo 12-15.  22 elokuvanäytöstä, yönäytöksiä klo 02 saakka.

Sunnuntai 2.10. Ennakkonäytöksessä Masterminds klo 14.50.

Lisäksi popkornimaistiaisia, tarjouksia ja arvontaa joka päivä.

Kirjoittaja:
Kati Pullinen