Puskat pois ja lapsille uusi kenttä

Lappeenranta. Lauritsalan alueraati esitti kaupungille pitkän listan kehityskohteita. Raati oli aikanaan vauhdittamassa Muukontien kanavasillan peruskorjausta.

Jarmo Hämäläinen

Lauritsalan kehityskohteet ja repsahtamaan päässeet maisemat pääsivät listalle pari viikkoa sitten. Alueraadin kokous kantoi huolta niin Mälkiän kentästä, Karjalantien penkoista kuin Kanavansuun puupuistosta.

— Asukkaiden ääntä kuunnellaan Lappeenrannassa entistä paremmin jo asioiden suunnitteluvaiheessa. Pontuksen uusi koulu on ollut siitä hyvä esimerkki, sanoo Lauritsalan alueraadin puheenjohtaja Anne-Maija Laukas.

Vahva näyttö alueraadin merkityksestä oli Muukontien kanavasillan korjaus.

— Se saatiin vauhtiin alueraadin aloitteesta, muistuttaa Lappeenrannan kaupungin asukasyhteyshenkilö Pia Haakana.

 

Mälkiän kenttä uhkaa jäädä osittain junaradan alle, kun kaksoisraiteen rakentaminen alkaa Etelä-Karjalassa ensi vuonna. Lappeenrannassa tuplaraide rakennetaan Lauritsalan ratapihan ja Laihian välille.

Lauritsalan alueraati on esittänyt, että kanavan itäpuolelle jäisi Pontuksen koulun kentän lisäksi toinenkin kaupungin ylläpitämä kenttä lapsille ja nuorille.

Lauritsalan ilmettä kaupunki voisi kohentaa raadin mielestä alueen sisääntuloväylällä. Hakalin liikenneympyrää reunustavilla rinteillä olevat muinoin siistit istutukset ovat päässeet pahasti pusikoitumaan.

Asuntomessuja varten Kanavansuulle tehty puupuisto olisi myös ehostuksen tarpeessa. Penkit ovat osittain lahonneet ja puulajien nimikilvet kadonneet.

 

Lappeenrannassa toimii tällä hetkellä yhdeksän alueraatia. Lauritsalan raati on yksi suurimmista, sen alueella asuu 14 000 ihmistä, ja jäseninä on asukasyhdistyksiä Parkkarilasta ja Tirilästä Mustolan ja Laihian tienoille asti.

Alueraadit kokoontuvat kahdesti vuodessa sekä ajankohtaisten aiheiden vuoksi aina, kun on syytä.

— Kokousten lisäksi olemme koko ajan sähköpostiyhteydessä. Kun hyviä kehitysideoita tai ongelmia havaitaan, välitämme tietoa eteenpäin. On ihan varmaa, että täällä asiat huomataan aikaisemmin kuin kaupungintalolla, Laukas sanoo.

Alueraadeista ei ole haluttu poliittisten valtasuhteiden mukaisia paikallisia pienoisparlamentteja.

— Raadissa ei politikoida. Uusille tuoreille ajatuksille ja toimijoille on aina tilaa, Anne-Maija Laukas muistuttaa.

Vaikka kuntien talous on ollut tiukkaa, Lappeenrannassa ei ole vielä kajottu kymmenvuotiaaseen alueraatitoimintaan. Tuoreimmat raadit, Lappeen alueraati ja monikulttuurinen raati, aloittivat toimintansa viime vuonna.

— Meillä on ollut vuosittain 10 000 euron budjetti. Sillä maksetaan ilmoitukset ja tilavuokrat silloin, kun ei olla kaupungin tiloissa.

Raadin jäsenet toimivat vapaaehtoisesti, heille ei makseta mitään.

— Kahvit kyllä tarjotaan, Pia Haakana sanoo.

 

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen