Tiurun purkaminen häämöttää

Joutseno. Lappeenranta haluaa poistaa Tiurun sairaalan suojelumerkinnän.

Anne Kotiharju

Entinen Tiuruniemen tuberkuloosisairaala saatetaan purkaa lähivuosina. Lappeenrannan kaupunki haluaa poistaa vuonna 1939 valmistuneen Tiurun sairaalan suojelumerkinnän kaavasta. Sen jälkeen rakennuksen voisi tarvittaessa purkaa.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva  esittää maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle, että suojelumerkinnän poistamiseksi käynnistetään kaavamuutos.

Helmikuussa kaupunginhallitus päätti odottaa tähän syksyyn saakka, löytyykö rakennukselle varteenotettava ostaja tai käyttötarkoitus.

Koska sellaista ei ole löytynyt, kaupungin pitää valmistella toimintasuunnitelma rakennukselle ja kiinteistön omistavalle Seniori-Saimaa-yhtiölle.

Kaupunki on maksanut Holiday Clubin puolesta lämmityskuluja 38 600 euroa. Summan hyvittäminen kaupungille selvitetään toimintasuunnitelman yhteydessä.

Nyt rakennuksen lämmittämisestä on jo luovuttu, ja rakennuksen tasearvo on kirjattu alas. Rakennusta vartioidaan, ja sille tehdään vain välttämättömät korjaukset ja ulkoalueen siistimiset.

Vaikka suojelumerkintä poistuisi, rakennukselle voi yhä etsiä ostajaa tai uutta käyttöä.

Suojelumerkinnän poistaminen ei ole läpihuutojuttu. Tiurun alue kuuluu maakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön.

Sairaalan suojelumääräyksen mukaan rakennusta ei saa turmella tai muuttaa.

Lappeenrannan rakennusjärjestyksen mukaan rakennusta ei saa päästää rapistumaan korjauskelvottomaksi.

Suojeltu rakennus on pidettävä kunnossa, eikä sen suojeluarvoa saa vähentää. Etelä-Karjalan museo on lausunut aiemmin, että kylmilleen jättäminen heikentää rakennuksen kuntoa ja on ristiriidassa rakennuksen suojelun kanssa.

Tiurun sairaala

Vuokralaisena toimi kesään 2012 saakka Joutsenon vastaanottokeskus.

Sen jälkeen entinen sairaala on ollut tyhjillään.

Kiinteistö siirtyi Seniori-Saimaalle vuonna 2010.

Lappeenrannan kaupunki omistaa Seniori-Saimaasta noin 70 ja matkailuyhtiö Holiday Club Resorts noin 30 prosenttia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju