Erika Rinne löysi laadun ja määrän tasapainon

POTKUNYRKKEILY. Erika Rinne haluaa kirkastaa kahden vuoden takaisen EM-pronssinsa Sloveniassa ensi viikolla.

Anssi Silvennoinen

Erika Rinne hikoili itseään arvokisavireeseen Lappeenrannan urheilutalon nyrkkeilysalilla. Lappeenrannan Kickboxing Clubin edustaja on yksi viidestä suomalaisottelijasta, joka suuntaa sunnuntaiksi Slovenian Mariboriin potkunyrkkeilyn Euroopan mestaruuskisoihin.

-EM-mitali on todellakin tavoitteeni, mielellään se kultainen. Tavoite on ihan realistinen, mutta etenen matsi kerrallaan. Tiukkaa siitä on tulossa, Rinne, 23, toteaa.

Rinteen lähtökohdat arvokisoihin ovat hyvät. Pääosan viime vuodesta pilannut ylikunto alkaa olla vain ikävä muisto.

Muutaman viime vuoden aikana Rinteen on pystynyt voittamaan vain 56-kiloisten sarjan hallitseva maailmanmestari, Slovakian Veronika Petrikova, hänkin vain niukasti.

-Petrikovakin on ihan täysin voitettavissa. Kaikki on mahdollista, Rinteen valmentaja Teppo Laine toteaa.

Edelliset EM-kilpailut järjestettiin Espanjan Bilbaossa vuonna 2014. Rinne voitti tuolloin pronssin ja hänestä tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka on saavuttanut potkunyrkkeilyn K1-tyylin arvokisamitalin.

-Olen nyt paljon parempi ottelija kuin silloin.

Ennen ylikuntoon ajautumistaan Rinne oli tottunut harjoittelemaan 10-12 kertaa viikossa. Toivuttuaan Rinne on keskittynyt parantamaan harjoittelunsa laatua. Harjoitusmäärät ovat edelleen pienemmät kuin ennen ylikuntoa.

Keväällä tuli todiste, että valittu tie on ollut oikea. Rinne jyräsi maailmancupissa voitosta voittoon sekä huhtikuussa Itävallassa että toukokuussa Unkarissa. Keskeytysvoittoja tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

-Tuntui ihan uskomattomalta, että voin vetää parempia suorituksia vähemmällä harjoittelulla. Ottelusilmäni ja -älyni ovat kai kehittyneet.

Kehässä Rinne on entistä paremmin läsnä. Keskittyminen on korvannut stressin.

-Alkuaikoina ottelut menivät ihan täysin sumussa, enkä muistanut niistä jälkikäteen yhtään mitään. Viimeisimmässä ottelussani tunsin matonkin jalkojen alla. Toisaalta siinä voi alkaa ajatella liikaakin.

Ensihoitajan opinnot Saimaan ammattikorkeakoulussa ovat pian ohi. Vuodenvaihteen jälkeen edessä on muutto takaisin Uudellemaalle.

On mahdollista, että Rinne huipentaa Lappeenrannan-aikansa ammattilaisotteluun joulukuussa. Neuvottelut pääsystä Puolassa järjestettävään Ladies Fight Night -ottelutapahtumaan ovat vielä kesken.

-Olisin tosi onnellinen, jos se onnistuisi. Uskon, että se olisi hauskaa ja huippua päästä kokemaan Tepon kanssa vielä sekin.

Potkunyrkkeilyssä ammattilaisotteluihin osallistuminen ei sulje mahdollisuutta kilpailla amatööreissä myös jatkossa.

-Arvokilpailuista pitäisi alkaa tulla kirkkaimpia mitaleja, jotta alkaisin miettiä ammattilaisjuttuja sen enempää.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen