Categories
Artikkelit

Etelä-Karjalan kakkoskouluihin riittää oppilaita

ALAKOULUT. Kouluverkosto on jo karsittu äärimmilleen useassa Etelä-Karjalan kunnassa.

Ilpo Leskinen

Alakoulujen määrä on karsittu lähes minimiin Etelä-Karjalan kunnissa. Kahden alakoulun kuntia ovat Savitaipale, Luumäki, Rautjärvi ja Parikkala sekä tauon jälkeen ensi syksynä myös Lemi.

Nämä kunnat jatkavat kahdella koululla hamaan tulevaisuuteen, kun taas Taipalsaari jatkaa kolmella koululla.

Savitaipaleen kakkoskoulun, Heituinlahden, tulevaisuus näyttää turvatulta. Savitaipaleen ja Lemin sivistystoimenjohtaja Raija Leikola kertoo, että oppilaita on nyt 32 ja lähivuosina ennusteen mukaan 32-36.

-Heituinlahden koulun tilat ovat kunnossa, ja kaikki toimii. Europaeuksen koulussa on vähän tilaa, joten keskittäminen kirkonkylään ei edes onnistuisi.

Lemi rakentaa uutta koulua Kuukanniemen taajamaan entisen puretun tilalle. Rakennus valmistuu siten, että koulunkäynti alkaa ensi syksynä uusissa tiloissa. Kaikki oppilaat käyvät koulua nyt kirkonkylässä. Koululaisia on 115, ja heitä riittää tulevaisuudessakin.

Taipalsaaren kolmas koulu Vehkataipaleella on evakossa kirkonkylän koulussa. Evakkotaival päättyy vuodenvaihteessa, kun koulun korjaus ja laajennus valmistuvat.

Vehkataipaleen koulun korjaaminen kertoo sivistystoimenjohtaja Kai Könösen mukaan siitä, että Taipalsaari jatkaa kolmella koululla tulevaisuudessa. Vehkataipaleen koulun alueella on nyt 61 oppilasta.

Luumäellä lakkautettiin vastikään kirkonkylän ja Kannuskosken koulut. Jäljelle jäivät Taavetin koulu ja Kangasvarren koulu Jurvalassa.

Vt. sivistystoimenjohtaja Pekka Hyvärinen arvioi, että näin mennään pitkälle tulevaisuuteen. Kangasvarren alakoulussa on 80 oppilasta.

Ruokolahdella suunnitellaan parhaillaan Huhtasenkylän, Virmutjoen ja Vaittilan koulun keskittämistä Rasilaan, kun kirkonkylän uusi koulu valmistuu syksyksi 2018.

Ruokolahdella on käyty vuosikymmenien aikana kovaa vääntöä koulujen lakkauttamisista. Viimeisimmän lakkauttamisen jälkeen osa entisen Puntalan koulun oppilaista käy Rautjärven Aseman koulussa.

Rautjärven Aseman koulun 45 oppilaasta 33 on rautjärveläisiä ja 12 ruokolahtelaisia. Sivistystoimenjohtaja Eila Toppinen kertoo, että koulu pyritään pitämään kolmiopettajaisena.

Ruokolahtelaisia mahtuisi vielä nykyistä enemmän Rautjärven Aseman kouluun. Ihanteellinen oppilasmäärä olisi Toppisen mukaan 60-65.

Jos koulu pyörii tulevaisuudessa vain oman kunnan oppilailla, ennusteen mukaan oppilasmäärä laskee vähitellen. Lukuvuonna 2022-2023 siellä on vain 28 oppilasta.

Parikkalan Saaren koulun oppilasmäärä on kasvussa. Koulussa on nyt 56 oppilasta, mutta oppilasmäärä nousee ensi lukuvuodesta lähtien yli 60:n. Ennusteen mukaan koulussa on 70 oppilasta vuonna 2022.

Tulosalueen päällikkö, rehtori Sarri Aalto kertoo, että perusteita Saaren koulun lakkauttamiselle ei löydy.

Koulutalo tarkastettiin viime vuonna. Kunto, siisteys ja toimivuus arvioitiin erinomaisiksi. Henkilökunta pitää koulua viihtyisänä ja oppilasmäärälle sopivana.

Imatralla kouluasiat ovat parhaillaan käymistilassa.

Imatralle on ideoitu kolmea koulukeskittymää: Vuoksenniskalle, Imatrankoskelle ja kolmas näillä näkymin Mansikkalaan. Ideaan keskittämisestä kuuluu, että Meltolan, Tainionkosken, Virasojan ja Kaukopään koulut sulautetaan suurempiin.

Parhaillaan selvitetään käyttökiellossa olevan Virasojan koulun oppilaiden sijoittamista Linnalaan ja Vuoksenniskalle.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen