Herkullista historiaa läheltä

Juhlanäytelmä. Rikollisuus ja rakkaus, urheilu ja kulttuuri. Siinä syitä, miksi Lappeenrannan Kehruuhuoneen 200-vuotisesta historiasta on tehty näytelmä.

Kati Pullinen

Kuvittele Suomi, jossa työtön, koditon tai ilman miestä elävä nainen paiskataan vankilaan. Tai kuvittele tanssipaikka, jossa ensikohtaaminen johtaa loppuelämän mittaiseen liittoon. Lappeenrannan Kehruuhuoneen katon alle mahtuu monta tarinaa.

Ne kerrotaan Kehruuhuone 200?-näytelmässä, joka saa ensi-iltansa perjantaina.

Ravintolaksi ja kulttuurikeskukseksi kunnostettu Kehruuhuone on tänään hyvin erilainen paikka kuin 200 vuotta sitten. Alkuaikoinaan se toimi naisvankilana, jonka vangeista noin 70 prosenttia epäiltiin lapsenmurhasta.

Ensimmäisellä puoliajalla vankilaan sukeltava musiikkinäytelmä esittelee kuitenkin vain yhden lapsenmurhaajan. Draamapedagogi Marika Kesseli on pyrkinyt vankilaosiossa tarkkaan historialliseen kuvaukseen, ja musiikkinumeroissa soivat aikakaudelle tyypilliset soittimet. Tarinan kokoamisessa Kesseli nojautui Tiina Karjalaisen pro gradu?-tutkielmaan vuodelta 1985.

-Mukana on herkullisia tarinoita, kuten äidin ja lapsen tarina sekä elinkautiseksi muuttuva vuoden tuomio, Kesseli sanoo.

Toisella puoliajalla tarina kevenee, kun esitys siirtyy Linnoituksen urheilutalon perustamiseen, tansseihin ja tämän päivän kulttuurikeskukseen. Sodan jälkeisestä ajasta kertova osio kuvaa yksityiskohtaisen historian sijaan ajan henkeä.

Kertomukset perustuvat Antti O. Arposen Suomen vanhin urheilutalo -kirjaan ja tänä keväänä järjestettyyn Kehruuhuoneelta kuultua?-keskustelusarjaan.

Tanssilla on merkittävä sija Kehruuhuoneen historiassa, ja se saa tilaa näyttämölläkin.

-Tanssinumerot eivät ole puhtaasti mitään lajityyppiä, vaan ne kuvaavat aikakausia, koreografi Netta Salonsaari sanoo.

Näytelmä on tehty paikallisten harrastajien ja ammattilaisten voimin, mistä Kehruuhuoneen emäntä ja näytelmään musiikkia tehnyt Sari Kaasinen on ylpeä.

Moni harrastaja oli mukana myös Marika Kesselin ohjaamassa Lyseon lukion Pysäkki-näytelmässä, ja joillakin on kokemusta myös Lappeenrannan kaupunginteatterin avustamisesta.

Lukiolaiset Sanni Kauppinen ja Sonja Koskela sekä myyntisihteeri Jonna Jääskeläinen nähdään lavalla tummissa vanginvaatteissa sekä värikkäissä tanssimekoissa.

-Näytelmä kertoo lappeenrantalaisille heidän omaa historiaansa, nuoret naiset toteavat.

Kehruuhuone 200

Lappeenrantalaisten ammattilaisten ja harrastajien tekemä juhlanäytelmä, jossa esiintyy 25 ihmistä.

Näytelmä kertoo Kehruuhuoneen historiasta päättyen nykypäivään.

Ensi-ilta Kehruuhuoneella 4.11. klo 18. Muut esitykset 5.-10.11.

Lippuja saa vielä kaikkiin näytöksiin.

Kirjoittaja:
Kati Pullinen