Kinnusen talo halutaan purkaa

Lappeenranta. Valtakadun ja Oksasenkadun välin korttelisuunnitelmassa selvitetään myös talon purkuvaihtoehto.

Anne Kotiharju

Kinnusen talon säilyminen Lappeenrannan kaupunkikuvassa on joutunut vaakalaudalle.

Kiinteistön omistajista suurin osa haluaisi purkaa rakennuksen, jonka seinässä, tornin alla on kohokuva ampiaisesta.

Purkamista vaatii myös ainakin naapuritontin omistaja, joka katsoo rakennuksen mahdollisen suojelun estävän korttelin kehittämisen.

Kinnusen talon perikuntaan kuuluvan Erkki Kinnusen poika Seppo Kinnunen vahvistaa, että tavoitteena olisi rakentaa uusi rakennus nykyisen paikalle. Talo on huonokuntoinen ja korjattavaa on Kinnusen mukaan paljon.

-Toki olemme riippuvaisia kaupungin päätöksistä.

Seppo Kinnunen kehottaa kysymään kaikkien perikuntia edustavien kantaa asianajaja Matti Sistoselta. Sistonen ei kuitenkaan halua sanoa mitään keskeneräisestä asiasta.

Heikki Kinnusen perikuntaan kuuluva Jaana Kinnunen taas kertoo edustavansa vähemmistöä, jonka mielestä talo pitäisi suojella.

-Se on kaikille lappeenrantalaisille tuttu, rakas talo. Eikö se ole äänestetty kaupungin kauneimmaksi rakennukseksi?

Kinnunen pitää myös sisäpihan pihapiiriä vaalimisen arvoisena.

-Meitä on moneksi. Ymmärrän kyllä, että joku haluaa rahaa ja lisäneliöitä.

Naapuritontin, Snellmaninkatu 10:n, kiinteistönomistajan Ilpo Niemen mukaan suojelumerkintä pysähdyttäisi naapurustonkin rakentamishankkeet.

-Jos tuo homeinen mökki jää tuohon pystyyn lahoamaan, niin se sotkee koko korttelin kehittämisen. Ei kukaan mitään lättänöitä rupeaa rakentamaan. Rakentaminen lähtisi heti liikkeelle, jos kaupunki ei vaatisi suojelua. Talosta on valmistunut historiikki, eikä sen ansiosta talon säilyttämisellä ole minkäänlaista merkitystä.

Niemi haluaisi rakentaa omalle tontilleen korkean talon.

-Suojelurakennus vaikuttaisi Snellmaninkatu 10:kin muotoon. Eihän siihen saisi mitään kaupunkikuvaa aikaiseksi, kun Kinnusen talon viereen nousisi korkea muuri.

Niemen mukaan on ymmärrettävä, että kaupunki muuttuu.

-Kinnusen talosta kyllä pidetään, mutta ei yhden suvun harteille voi tykkäämistä laittaa. Ja jos se talo lahoaa, niin tykkääminenkin loppuu äkkiä.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä selvittää, että Kinnusen taloa ei ole suojeltu vuodelta 1972 olevassa, vanhentuneessa asemakaavassa. Sen sijaan keskustan osayleiskaavan luonnoksessa talo saa suojelumerkinnän SR1. Lopullisesti suojelu ratkaistaan asemakaavamuutoksessa.

Kaupungin näkökulmasta Kinnusen talo on suojelurakennus. Osayleiskaavaluonnoksen lisäksi tämä kanta on otettu kaikissa selvityksissä ja rakennusinventoinneissa.

-Tekeillä olevassa korttelisuunnitelmassa on kuitenkin tarkoitus selvittää sekä suojelu- että purkuvaihtoehto. Kyseessä on arvokas kauppiastalo, eikä missään nimessä voi lähteä siitä, että se olisi purettava rakennus, vaikka suunnitelmia tehdäänkin avoimin mielin, sanoo Pimiä.

Suunnitelmassa selvitetään myös mahdollisuutta lisätä Kinnusen talon tontille lisärakennusoikeutta talon taakse.

-Onhan näitä tapauksia ratkaistu muissakin kaupungeissa.

Kaupunki laatii parhaillaan Valtakadun ja Oksasenkadun välisestä alueesta korttelisuunnitelmaa yhdessä kiinteistönomistajien kanssa. Suunnitelma on taustaselvitys asemakaavoitusta varten.

Kiinteistönomistajista muun muassa Lappeenrannan työväenyhdistyksen tavoitteena on myydä kiinteistönsä sen jälkeen, kun tontille on kaavoitettu lisää rakennusoikeutta. Toiminnanjohtaja Päivi Kukkosen mukaan työväenyhdistys tavoittelee tontille vähintään kuuden ja mieluiten kahdeksan kerroksen rakennusta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju