Lappeen yläkoulu on nyt ykkösvaihtoehto

Lappeenranta. Kasvatus- ja opetustoimi haluaa kaupunkiin yhtenäiskouluja. Sammonlahden rehtori ja henkilökunta pitäisivät yläluokkalaiset yhdessä koulussa.

Timo Laitakari

Rakennetaanko Lappeen koululle tilat 7.-9. luokkia varten vai käyvätkö kaikki länsialueella yläluokkansa Sammonlahdessa? Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päättää asiasta marraskuussa.

Kyse ei ole vain länsialuetta koskevasta päätöksestä, vaan linjaus ohjaa kehitystä koko kaupungissa, kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg ennakoi.

Sammonlahden ja Lappeen koulujen työnjakoa pohtinut työryhmä on saanut selvityksensä valmiiksi, ja sen tuloksia esiteltiin medialle perjantaina.

Työryhmä kokonaisuutena ei ottanut kantaa kummankaan vaihtoehdon puolesta. Kasvatus- ja opetustoimen johto kuitenkin liputtaa selkeästi Lappeen koulun kasvattamisen puolesta.

Valtuusto päätti kesäkuussa pitkän valmistelun jälkeen keskittää kaupungin länsialueen peruskoulut ja esiopetuksen Sammonlahteen ja Lappeen koululle Ruoholammelle.

Lappeen ja Sammonlahden työnjako jätettiin jatkovalmisteluun ja myöhemmin päätettäväksi.

Jos yläkouluikäiset jaettaisiin Lappeen ja Sammonlahden kouluihin, kummastakin tulisi 600-700 oppilaan yhtenäiskoulut. Jos yläluokkalaiset keskitettäisiin Sammonlahteen, siitä tulisi noin tuhannen oppilaan koulukeskus.

Willberg perustelee yläluokkien tuomista Lappeen kouluun yhtenäiskouluajatuksella: perusopetuslaki ja kansallinen koulujen kehittäminen lähtevät yhtenäiskoulujen mallista.

Jos valtuusto päätyy yhtenäiskouluun länsialueella, sama malli voisi Willbergin mukaan levitä myös muualle.

– Lappee ja Sammonlahti olisivat Lappeenrannan ensimmäiset koulut, joissa kaikki alueen lapset kävisivät koulua samassa yksikössä esikoulusta peruskoulun yhdeksännelle luokalle asti. Samanlainen malli toimisi myös Lauritsalassa. Siellä yhtenäiskoulu voitaisiin perustaa sekä Lauritsalan keskustaan että Pontukselle.

Willberg näkee mahdollisuuksia tähän myös Myllymäessä ja Voisalmessa.

Vielä keväällä yläluokkien jakaminen kahteen paikkaan arvioitiin hieman kalliimmaksi kuin keskittäminen Sammonlahteen. Nyt kasvatus- ja opetustoimi arvioi, ettei kustannuseroja juuri tule.

Jos länsialueella päädytään kahden 1.-9. luokkien koulun malliin, myös oppilaaksiottoalueet muuttuvat hieman: osa Skinnarilan oppilaista menisi jatkossa Lappeen kouluun.

Koulujen opettajat ja rehtorit ovat erimielisiä ratkaisujen eduista. Sammonlahden koulun rehtori ja henkilökunta kannattavat yläkoulun jatkamista yhdessä paikassa eli Sammonlahdessa. Lappeen rehtori taas haluaa yläkoulun Lappeellekin.

Sammonlahden rehtori Vesa Raasumaa pitää isoa yläkoulua parempana muun muassa valinnaisuuden, vaativan erityisopetuksen ja korkeatasoisen aineopetuksen näkökulmasta.

Kirjoittaja:
Timo Laitakari