Categories
Artikkelit

Orkesteritreenejä pimeyden keskellä

Orkesteri pääsi taas lakkautuspuheisiin. Säästön ohella kaupunki myös menettää tuloja toimialoja lopettamalla. Lappeenranta käy arvokeskustelua osin nimettömänä.

Petteri Värtö

Kaupunginorkesteri saa Lappeenrannalta tukea 800 000 euroa vuodessa. Jokainen kaupunkilainen antaa siten orkesterille rahoistaan noin euron kuukaudessa. Rahamäärä on suunnilleen puolet orkesterin vuosibudjetista.

Mitä löytyy talousyhtälön toiselta puolelta? Mitä kaupunki ja sen asukkaat saavat kuukausimaksua vastaan? Vain taloudelliset vaikutukset ovat objektiivisesti laskettavissa, joten tässä on keskitytty pelkästään niiden listaukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä kaupunki saa valtionosuutta orkesteria varten lähes 600 000 euroa. Sekin on veronmaksajien rahaa, mutta ilman kaupungin omaa orkesteria valtio jyvittäisi rahan jollekin toiselle kaupungille.

Julkinen tuki muodostaa valtaosan orkesterin budjetista, josta suurin osa menee palkkoihin. Ilman niitä yli 20 ihmistä siirtyisi tuloveron maksajasta joko tulonsiirron saajaksi (työttömäksi) tai vaihtoehtoisesti veronmaksajaksi toiselle paikkakunnalle.

Lappeenranta saa orkesterilta myös vuokraa sen käyttämistä tiloista. Orkesterin toimistotilalle löytynee täyttäjiä, mutta orkesteri on pääasiallisen konserttisalinsa, Lappeenranta-salin, suurin säännöllinen vuokralainen.

Lisäksi orkesteri tukee taiteen perusopetusta Lappeenrannan musiikkiopistossa, sillä konserttiyleisön narikkamaksut menevät opiston käyttöön. Muut Lappeenranta-salin vuokraajat käyttävät narikkamaksunsa itseensä.

Orkesteri ei toisin sanoen millään tavalla poikkea kulttuuritoimen tai Lappeenrannan kaupungin muista toimialoista. Kaikkien toiminta perustuu julkiselle rahoitukselle, eikä yksikään pyörisi omasta toiminnasta kertyvillä tuloilla.

Orchestral Manoeuvres in the Dark on englantilainen, vuonna 1978 perustettu elektronisen musiikin yhtye, jonka suurin hitti ja tunnetuin kappale toistaiseksi on sodanvastainen Enola Gay vuodelta 1980.

Enola Gay oli puolestaan B-29-pommikone, joka pudotti Hiroshiman ydinpommin elokuussa 1945. Manööveri taasen tarkoittaa tavallisesti tilanteen hallintaan liittyviä erityisiä toimenpiteitä, varsinkin sotaolosuhteissa.

Lappeenranta käy ankaraa arvokeskustelua varojensa käytöstä tänä syksynä. Se voi olla joillekin sotaa, jossa kaupunki on ydinasioidensa äärellä ja jossa kaikki keinot, kuten rajut suoraviivaistukset, ovat sallittuja.

Edellä esitelty yhtälö rahavirroista on hyvä pitää mielessä, kun harjoittaa manöövereitä minkä tahansa toimialan kustannuksella — tai kustannuksista. Kaikkien toimialojen lakkautus säästää kaupungin menoja, mutta myös vähentää tuloja.

Lappeenranta voisi myös käydä arvokeskustelua valot päällä. Kulttuurilaitosten inhoajat tai niiden omien lisätulojen peräänkuuluttajat tapaavat heitellä kommenttejaan nimettöminä tekstiviesteinä tai nimimerkillisinä verkkokirjoituksina.

Likimain ainoa poikkeus tästä ovat perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut. He esiintyvät, kuten kulttuurilaitosten puolustajat, ryhdikkäästi omilla nimillään. Seuraavat kuntavaalithan odottavat alle puolen vuoden päässä.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan kulttuuritoimittaja.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin konsertti Espanjalainen ilta Kehruuhuoneella 27.10 kello 19. Konsertin johtaa orkesterin konserttimestari Matti Koponen.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö