Petankkikuulat lentävät sisähalliin

PETANKKI. Entisiin Tullin tiloihin Lappeenrantaan avataan keskiviikkona 400 neliön petankkihalli, johon mahtuu kahdeksan kenttää. Sopivaa paikkaa etsittiin aktiivisesti pari vuotta.

Kalle Sipiläinen

Petankkia eli kansainvälisesti petanqueta ei tarvitse heitellä talviaikaan enää karvarukkaset kädessä ulkona. Lappeenrannan ratapihan takana Tullitie 7:ssä avautuu petankkihalli, jossa pelatessa sormet eivät palele. Avajaisia vietetään keskiviikkona.

— Tämä on erittäin sopiva paikka meidän pelitarkoituksiimme. Voimme harrastaa täällä periaatteessa 12 kuukautta vuodessa, tosin kesäaikaanhan pelaamme ulkona, kertoo Pertti Raatikainen, yksi hallitoimikunnan jäsenistä.

Aiemmin Tullin käytössä olleeseen halliin rakennetun areenan taustalla on Petanque Lappeenranta -niminen seurayhtymä. Tila vuokrattiin Lappeenrannan yritystilalta.

— Takana on kuusi lajiaktiivia, jotka ovat tehneet työtä hallin eteen. Ajatus on muhinut viitisen vuotta, ja aktiivisesti sopivaa tilaa haettiin parin vuoden ajan.

Puureunuksin rajatulle peliareenalle on levitetty ohut kerros hiekkaa. Kokonaistilaa on käytössä 400 neliötä, ja hiekka-alustaa on tällä hetkellä 240 neliötä.

Siihen mahtuu kahdeksan kenttää ja kerrallaan 16 joukkuetta. Jos pelataan trippeliä, eli kolmihenkisin joukkuein, pelaajia on kentällä yhtä aikaa 48.

— Periaatteessa tällaisessa hallissa pystyy pyörittämään jopa 30 joukkuetta päivässä, kertoo Kalevi Viskari, joka esittelee hallia yhdessä Raatikaisen ja Asko Kokkolan kanssa.

Talkoissa on ollut kymmenkunta henkeä. Hallin seinät on putsattu ja pesty moneen kertaan sekä maalattu valkoiseksi, mikä lisää valoisuutta. Viimeistelytyöt ja paikkojen siistiminen jatkuvat vielä.

Myös pieni baarinurkkaus on suunnitteilla. Sieltä tarjoiltaisiin kahvia, virvokkeita ja pientä syötävää, ei kuitenkaan alkoholijuomia, sillä ne eivät kuulu lajiin.

— Petankin SM-kisoissakin on nollaraja alkoholille, Viskari evästää.

Hallin toimintasuunnitelmassa on niin viikko- kuin kuukausikisoja, harjoitusvuoroja, firmaliigaa sekä joulun jälkeen pelattava glögikisa. Metallikuulien pauloihin houkutellaan myös uusia pelaajia, joten avoimien ovien päiviäkin on luvassa.

— Jos uusia mahdollisuuksia mietitään, niin työyhteisöliikunta on yksi sellainen. Ammattiosastot voivat ottaa yhden illan, eläkeläiset voivat käydä päivällä heittämässä. Polttariporukoille ja muille ryhmille pystytään järjestämään vuoroja, mitään tai ketään ei ole suljettu pois, Asko Kokkola kaavailee.

Petankkihalleja on Suomessa kymmenkunta, lähin Kouvolassa. On jo sovittu, ettei kisoja järjestetä päällekkäin samoina viikonloppuina.

Petankkimiesten mielestä hallin sijainti on hyvä, rautatieasema on aivan vieressä eikä keskustakaan ole liian kaukana.

— Naurettiin juuri, että hallin takana on tyhjä VR:n kenttä. Siihen pääsee hyvin helikopterilla, Raatikainen kertoo.

Uudelta areenalta puuttuu vielä pääsponsori, mutta sellainen on haussa.

Kirjoittaja:
Kalle Sipiläinen