Pumppuhuoneen rappio ohi

Lappeenranta. Vanha suojelurakennus on saanut olla rempallaan Rakuunamäen rannassa vuosikymmenet, samoin sen viereinen tenniskenttä. Uusi yhdistys remontoi molemmat kuntoon.

Kaisa Juntunen

Vanha pumppuhuone on saanut seistä tyhjillään Rakuunamäen rannassa Lappeenrannassa vuosikymmenet. Samanlaista rappioromantiikkaa henkii sen vieressä sammaloituva tenniskenttä.

Vastikään perustettu yhdistys Lappeenrannan Pumppuhuone aikoo pistää kuntoon niin vanhan suojelurakennuksen kuin tenniskentän alueenkin. Yhdistyksen perustajia ovat Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistys, Saimaan latu sekä rakennusmestari Sakari Karjalainen.

 

Yhdistys vuokraa pumppuhuoneen ja asfalttipohjaisen tenniskentän Lappeenrannan kaupungilta.

— Kunnostustyöt alkavat heti, kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, vakuuttaa Saimaan ladun puheenjohtaja Sulo Tuuliainen.

Uuden yhdistyksen talkooväki aloittaa remontin, mutta projektiin on houkuteltu mukaan Saimaan ammattiopisto Sammon rakennuspuolta.

— Kun pumppaamon tyhjentää kaikesta romusta, se alkaa näyttää jo paljon paremmalta, arvelee puheenjohtaja Juhani Sirkiä Leirin ja Pallon kaupunginosayhdistyksestä.

Rakennuksessa riittää remontoitavaa. Kaikki ovet, ikkunat ja pinnat on uusittava ja kattoa on korjattava. Graffiteja seinäänsä saanut ulkokuori pitää käsitellä puhtaaksi.

 

Yhdistyksen ajatuksena on tuoda pumppuhuoneelle toimintaa, joka palvelee etenkin lapsia ja nuoria. Tila voisi toimia muun muassa Saimaan ladun hiihtokoulun ja metsämörritoiminnan tukikohtana.

— Ympäristö tarjoaa hyvät edellytykset myös suunnistuskoululle, Sirkiä sanoo.

Tenniskentän käyttötarkoitus tulee todennäköisesti muuttumaan.

— Siihen on tarkoitus tehdä liikuntatila lapsille ja nuorille, vaikkapa skeittiramppi. Toivomme heiltä itseltään ehdotuksia, Juhani Sirkiä vinkkaa.

Pumppuhuone ja unohdettu tenniskenttä sijaitsevat rantaraitin, kaupunkilaisten suosiman ulkoilureitin, varrella. Rakennuksen edustalta avautuu kaunis näkymä Sunisenselälle Saimaalle.

— Voimme rakentaa terassin, jossa on mahdollisuus syödä vaikka omia eväitä, Sirkiä visioi.

Yhdistys uskoo, että pumppuhuoneelle olisi tulijoita.

Lähellä on Korkkitehtaanrannan uimaranta ja matonpesupaikka, jossa on liikennettä kesäisin. Kauniina talvipäivänä Sunisenselkä täyttyy hiihtäjistä, kävelijöistä, pilkkijöistä ja luistelijoista.

 

Vettä eläimille ja ihmisille

Pumppuhuone rakennettiin Rakuunamäen rantaan vuonna 1892. Saimaasta ryhdyttiin tuolloin pumppaamaan vettä ylös Rakuunamäen kasarmille niin ihmisten kuin eläinten tarpeisiin.

Pumppuhuoneen ansiosta vesi ei ollut talvellakaan niin kylmää, että putket olisivat jäätyneet. Siihen aikaan merkittävää oli myös se, etteivät hevoset joutuneet juomaan talvella terveydelleen vaarallisen kylmää vettä.

— Jo siihen aikaan huolestuttiin myös hygieniasta. Sitä ei olisi katsottu hyvällä, jos kasarmin 800 hevosta olisivat käyneet uimassa ja juomassa Sunisenselällä lähellä kaupunkilaisten vedenottopaikkaa, historioi Juhani Sirkiä.

Pumppuhuone on nykyisin suojeltu rakennus.

 

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen