Sammonlahti ei halua jakautua

Lappeenranta. Länsialueen kahden yhtenäiskoulun malli herätti asukasillassa epäilyjä.

Seija Hackman

Läntisen alueen yläkoulukuviot herättivät melko vilkasta keskustelua Sammonlahden koululla tiistai-iltana. Kaupunki esitteli asukastilaisuudessa vaihtoehtoja  7.-9. luokkien opetuksen järjestämiseksi alueella.

Sammonlahden ja Lappeen koulujen työnjakoa pohtinut työryhmä on tutkinut kahta vaihtoehtoa: toisessa yläkoululaisten opetus järjestettäisiin edelleen vain Sammonlahdessa. Toinen vaihtoehto jakaisi yläkoululaiset Sammonlahden ja Lappeen koulujen kesken. Näin molemmista tulisi 1.-9. luokat kattavia yhtenäiskouluja.

Timo Lampea kiinnosti, onko kaupungin yleinen linja nyt se, että perustetaan isoja yhtenäiskouluja Kimpisen malliin.

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Tuija Willberg ja perusopetusjohtaja Mari Routti kertoivat, että hetki on nyt sopiva.

-Koulurakennuksia on menetetty sisäilmaongelmien vuoksi ja uusia pitää rakentaa. Nyt on suunnan pohtimisen paikka, Routti totesi.

Perusopetuslaki on vuodesta 1998 asti pitänyt yhtenäiskoulua pedagogisesti parhaana. Oppilaan ei tarvitse vaihtaa koulua kesken peruskoulun ja opettajien yhteiskäyttö sujuu paremmin.

Jos länsialueelle tulisi kaksi yhtenäiskoulua, osa Skinnarilan alueen oppilaista menisi Lappeen kouluun. Yleisöstä esitettiin epäilys, että sillä oikaistaan vain sitä virhettä, että Sammonlahden koulu kasvatetaan liian isoksi.

Kaupungin mukaan tarkoitus olisi kuitenkin taata molemmille kouluille tarpeeksi oppilaita valinnaisainepalettia ajatellen sekä tasata sosioekonomisia eroja. Kuulijoista osa ei ollut vakuuttunut siitä, että koulunkäyntialueiden raja osataan siinä tapauksessa vetää oikein.

Maarit Aalto kehui tunteikkaasti Sammonlahden koulua ja sanoi sen hoitavan hyvin myös nivelvaiheen alakoulusta yläkouluun.

Virpi Junttila muistutti, että nuorille koulun vaihtaminen on joskus myös uusi mahdollisuus, ei vain mahdollinen kriisi.

Sammonlahden koulun rehtori Vesa Raasumaa toi esiin koulunsa näkemyksen, että saman alueen nuorten on hyvä kuulua samaan yhteisöön.

Kirsi Pennanen toivoi, että ainakaan nykyistä isompia kouluja ei tulisi ja puolusti siksi kahden yhtenäiskoulun mallia.

Kaupunginvaltuuston on tarkoitus päättää länsialueen yhtenäiskouluista marraskuussa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman