Savitaipaleen osuuspankki yhdistymässä EKOP:iin

PANKKIALA. Pienempi hakee muuttuvassa bisneksessä selkänojaa isommasta.

Heikki Sopanen

Savitaipaleen osuuspankki suunnittelee yhdistymistä Etelä-Karjalan osuuspankkiin (EKOP). Tavoitteena on turvata asiakkaille asiantunteva ja tehokas asiakaspalvelu muuttuvassa ja digitalisoituvassa toimintaympäristössä.

Kummankin pankin hallitukset ovat yksimielisesti yhdistymisen kannalla. Lopullinen päätös tehdään kummankin pankin edustajistossa tammikuussa 2017. Mikäli suunnitelma hyväksytään, uusi pankki aloittaisi 1.8.2017.

Yhdistymisen taustalla on asiakaskäyttäytymisen ja -tarpeiden muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn kiristyminen sekä finanssialan uudenlainen kilpailu. Pankkien palvelukyvyltä ja tehokkuudelta vaaditaan jatkuvasti enemmän.

Asiakkaat hoitavat arkiset pankki- ja vakuutusasiansa kasvavassa määrin verkossa tai mobiilissa. Konttorissa tai verkkoneuvottelussa taas halutaan tavata silloin, kun kaivataan vaativaa neuvontapalvelua.

Savitaipaleen osuuspankin toimitusjohtaja Leo-Petteri Nevalainen sanoo, että pankin taloudellinen asema on hyvä. Pienen pankin tulevaisuuden haasteet ovat kuitenkin kovat, ja niihin on helpompi vastata osana suurempaa.

-Yhdistyminen on vilahdellut keskusteluissa jo vuosikausia, mutta nyt se on konkretisoitumassa.

Savitaipaleen osuuspankki on maakunnan muiden osuuspankkien tavoin itsenäinen pankki ja OP-ryhmän jäsen. Sillä on omat omistaja-asiakkaansa tavallisten asiakkaiden lisäksi. Jos yhdistyminen EKOP:n kanssa toteutuu, konttori ja pankkipalvelut säilyvät Savitaipaleella myös jatkossa.

Savitaipaleen osuuspankin omistaja-asiakkaat siirtyvät Etelä-Karjalan osuuspankin jäseniksi ja säilyttävät heille kuuluvat oikeudet. Asiakassuhteet jatkuvat entisellään.

Savitaipaleen henkilöstö, yhdeksän työntekijää, siirtyisi uuden pankin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Savitaipaleella säilyisivät laajat paikalliset päätöksentekovaltuudet.

EKOP on Etelä-Karjalan suurin osuuspankki. Lappeenrannan pääkonttorin lisäksi sillä on konttorit Imatrankoskella, Joutsenossa ja Ruokolahdella. Jos yhdistyminen Savitaipaleen kanssa toteutuu, maakuntaan jäävät EKOP:n lisäksi itsenäisinä pankkeina Lemin, Luumäen, Simpeleen ja Parikkalan osuuspankit.

EKOP:n toimitusjohtaja Petri Krohns ei lähde ennustamaan mahdollisia yhdistymisiä niiden kanssa.

-Jokainen pankki miettii itse tulevaisuuttaan. Haasteita koko rahoitustoimialalla riittää.

Ison ja pienen lukuja

EKOP:n tase on noin 1,4 miljoonaa euroa.

Omistaja-asiakkaita on 44 300 ja asiakkaita yhteensä 80 500.

Savitaipaleen osuuspankin tase on 107 000 euroa.

Omistaja-asiakkaita on 2 700 ja asiakkaita yhteensä noin 6 000.

Yhdistymisen jälkeen omien varojen määrä olisi 245 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen