Sote uhkaa kaataa Saitan

Maakuntauudistus. Maakunta- ja sote-uudistus keskittää tukipalveluita valtakunnallisesti. Saitan henkilöstön asemaa ei ole turvattu uudistuksessa.

Anne Kotiharju

Maakunta- ja sote-uudistus huojuttaa Saimaan talous ja tieto -yhtiön (Saita) tulevaisuutta. Lappeenrannan Skinnarilassa toimivan yhtiön yli 140 työntekijää voivat vain odottaa, toteutuuko lakiluonnoksen yhtiön kannalta karu malli. Siinä tukipalvelut keskitetään valtakunnalliseen palvelukeskukseen.

-Kovasti vielä yritämme vaikuttaa lopputulokseen ja uskomme, että voimme jatkossakin tuottaa näitä palveluja. Asia on auki, kertoo Saitan toimitusjohtaja Mia Hokkanen.

Neljää valtakunnallista yhtiötä perustetaan jo, Hokkanen kertoo. Niiden toiminta voisi alkaa ensi keväänä.

-Toivomme, ettei massiivinen keskittäminen toteudu, vaikka tiettyjä asioita on järkevääkin keskittää. Saitalla ja maan muilla alan yhtiöillä olisi verkostoituneina hyvät eväät jatkaa.

Lakiesityksen pitäisi valmistua alkuvuodesta. Lakiluonnoksesta annetaan nyt lausuntoja.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallitus toteaa lausunnossaan, että todennäköisesti Saita kaatuu, jos valtaosa sen toiminnoista viedään muualle. Jäljelle jäänyttä toimintaa ei enää kannattaisi pyörittää yhtiömuodossa.

Saita tuottaa nyt palveluita muun muassa Eksotelle ja kunnille. Valtakunnallinen palvelukeskus ei voi lakiluonnoksen mukaan toimittaa palveluita kunnille.

Saitan henkilöstön asemaa ei ole millään tavalla turvattu maakunta- ja sote-uudistuksessa. Sen sijaan kuntien ja sairaanhoitopiirien henkilöstö siirtyisi lakiluonnoksen mukaan valtakunnalliseen palvelukeskukseen. Eksote toteaa lausunnossaan, että ne maakunnat, joissa on tehty tehostamis- ja yhtiöittämistoimia, kärsivät.

Mia Hokkanenkin pitää tätä epäreiluna, ja uskoo lakiluonnoksen muuttuvan.

Pelkona on, että yhtiön työntekijät eivät jää odottamaan siirtymäkauden loppua, vaan irtisanoutuvat.

Hokkasen mukaan henkilöstölle on avoimesti kerrottu tilanne.

-Porskutamme edelleen täysillä eteenpäin ja jatkamme kehitystä entiseen tapaan. Emme jää tuleen makaamaan.

Saita ja viisi muuta maassa toimivaa alan yhtiötä toteavat yhteisessä julkilausumassaan, että nykyiset toimijat pystyvät hoitamaan maakunnan palvelut. Valtakunnalliselle palvelukeskukselle yhtiöt soisivat toimialaa standardoivan ja toimintamalleja kehittävän roolin.

Myös sote-palveluiden yksityistäminen horjuttaa Saitaa.

Hokkanen toivoo, että maakunta voisi itse valita tukipalvelujensa tuottajan. Eksote vaatii, että valtakunnallisen ICT-keskuksen rinnalla on oltava sote-asioihin keskittyvä yhtiö, jonka perustamisessa ovat mukana nykyiset kuntien ja kuntayhtymien sote-asioita hoitavat yhtiöt.

Porskutamme edelleen täysillä eteenpäin. Emme jää tuleen makaamaan.Mia Hokkanen Saimaan talous ja tieto Oy Yli 140 työntekijää.

Päätoimipiste Lappeenrannan Skinnarilan Technopoliksessa, työntekijöitä myös Imatralla.

Tuottaa taloushallinto- ja tietotekniikkapalveluita osakkeenomistajilleen.

Omistajina Eksote, Lappeenrannan kaupunki, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Saimaan ammattikorkeakoulu, Etelä-Karjalan kunnat, Imatran kaupunki.

Vuoden 2017 arvioitu liikevaihto on 14,1 miljoonaa euroa ja 13,8 miljoonaa tänä vuonna.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju