Sotilasmusiikki soi suurelle yleisölle

Musiikki. Puolustusvoimien säästöt ovat sekä haitanneet että hyödyttäneet Rakuunasoittokuntaa.

Kati Pullinen

Rakuunasoittokunnan kalenteri pullistelee keikoista. Puolustusvoimien sotilassoittokunta esiintyy 140-160 kertaa vuodessa, ja ensi vuoden esiintymiset on jo sovittu.

Suurelle yleisölle orkesterin keikoista näkyy vain murto-osa, sillä esiintymisistä suurin osa on puolustusvoimien tai sitä lähellä olevien järjestöjen tilaisuuksia.

-Soitamme järjestöjen tilaisuuksissa noin 30 prosenttia ja puolustusvoimien tilaisuuksissa noin 70 prosenttia keikoistamme. Vielä 1990-luvulla Rakuunasoittokunta piti vuodessa kaksi omaa konserttia, mutta nykyisin järjestämme useita konsertteja vuodessa, soittokunnan päällikkö musiikkimajuri Riku Huhtasalo sanoo.

Lappeenrantalaisyleisölle orkesteri on tuttu muun muassa itsenäisyyspäivän tienoolla pidettävästä Ilta isänmaalle?-konsertista sekä joulukonserteista. Soittokunta on ollut mukana myös Rakuunamäen Miljazz -tapahtumassa, jota ei tänä vuonna pidetty säästösyistä.

-Puolustusvoimat järjestää ensi kesäkuussa Lappeenrannassa Suomi 100 puolustusvoimien kesäkiertue -konsertin Miljazzin hengessä. Se sisältää myös toimintanäytöksiä.

Toissa vuonna Rakuunasoittokunta kasvoi merkittävästi, kun puolustusvoimat yhdistivät siihen kaksi muuta soittokuntaa osana säästöohjelmaansa.

Ison orkesterin toiminnassa on sekä hyviä että huonoja puolia. Plussaa on se, että suuri orkesteri voi järjestää helpommin yleisötilaisuuksia, mutta laajan toiminta-alueen hoitaminen vie aikaa. Ennen Rakuunasoittokunta keikkaili enimmäkseen Etelä-Karjalassa, nyt se soittaa myös Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Karjalassa.

-Joensuun keikalla orkesteri voi soittaa yhden keikan siinä ajassa, jossa Rakuunasoittokunta olisi ennen esiintynyt 3-4 paikassa Etelä-Karjalassa. Matkat vievät paljon aikaa, Huhtasalo sanoo.

Puolustusvoimat säästää euroja myös nipistämällä soittajien sunnuntailisistä. Tilaisuuksia on siirretty pyhäpäivistä arkipäiviin mahdollisuuksien mukaan.

Huhtasalo tarttui Rakuunasoittokunnan tahtipuikkoon maaliskuussa 2013, yhdeksän kuukautta ennen sotilasorkestereissa tapahtuneita muutoksia.

Puolustusvoimien tarve säästää ei edelleenkään ole ohi, mutta armeijan harmaissa vuodesta 1983 ollut Huhtasalo ei näe sotilasmusiikin tulevaisuutta kovin synkkänä.

-Orkesteri tekee tällä hetkellä sen, mihin se talouden puitteissa pystyy. Puolustusvoimien tilaisuuksien musiikista on kyetty vastaamaan hyvin. Jos lisää konsertteja vaaditaan, myös rahoitusta täytyy saada lisää.

Rakuunasoittokunta

Soittokuntaan kuuluu 32 soittajaa ja kapellimestarit Riku Huhtasalo ja Aino Koskela.

Orkesteri kasvoi nykyiseen kokoonpanoonsa vuonna 2014, kun Karjalan ja Savon sotilassoittokunnat yhdistettiin Rakuunasoittokuntaan.

Toimintabudjetti 270 000 euroa vuodelle 2016. Konserttien nimekkäiden esiintyjien palkkiot kuitataan pääsylipputuloista.

Rakuunasoittokunta aloitti vuonna 1990.

Kirjoittaja:
Kati Pullinen