Tappiokierre uhkaa teatteria

Talous. Vaikka Lappeenrannan kaupunginteatteri saisi katsomot täyteen, sen rahat eivät kata korkeaa vuokraa. Säästöjä esitetään kulttuurin muille aloille.

Riina Nokso-Koivisto

Lappeenrannan kaupunginteatteri on taloudellisessa pattitilanteessa. Vaikka teatteri onnistuisi saamaan katsomot täyteen, rahat eivät silti riittäisi vuokran maksuun.

— Ilman toimenpiteitä teatteri ajautuu jatkuvaan tappiokierteeseen, sanoo kulttuuritoimenjohtaja Päivi-Linnea Pötry.

Pötry esittää kulttuurilautakunnalle, että teatterin puuttuvat rahat hankitaan säästämällä kulttuuritoimen muilta aloilta. Säästöihin kuuluisivat muun muassa Ratsuväkimuseon lakkauttaminen ja kesäteatterista luopuminen.

— Virkamiehenä minun on esitettävä säästöjä, mutta poliittisten päättäjien on tehtävä ratkaisut.

 

Kaupunginteatterin tilanteeseen ei kuitenkaan ole olemassa yksinkertaista ratkaisua.

Uuden teatteritalon vuokrakustannukset ovat noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Jos teatteri saisi myytyä kaikki näytöksensä loppuun, lipputuloja voisi parhaimmillaan kertyä 1,1 miljoonaa euroa.

Toisin sanoen edes 100-prosenttinen täyttöaste ei riittäisi kattamaan korkeaa vuokraa. Todellisuudessa 50-prosenttinen täyttöastekin on Lappeenrannassa haaste.

Lipputulojen pitäisi lisäksi kattaa esityksiin liittyvät kustannukset, kuten vierailevat ohjaajat, näyttelijät ja tekijänoikeusmaksut.

 

Uuden teatterin avajaisvuosi on Pötryn mukaan osoittanut käytännössä, että on epärealistista kuvitella, että teatterin lipunmyynnistä ja tilojen ulosvuokrauksesta tulisi jatkossakaan tarpeeksi tuloja vuokran hoitamiseen.

Tänä vuonna teatteri jää lähes 700 000 euroa miinukselle budjetoidusta. Valtuusto myönsi teatterille täksi vuodeksi 270 000 euron lisämäärärahan. Lisäksi kulttuuritoimi käyttää teatterin vuokrakulujen kattamiseen noin 300 000 euroa, jotka toimiala oli säästänyt viime vuonna.

 

Näiltä pohjilta teatteri on laatinut ensi vuodeksi realistisen budjetin. Sen mukaan teatterilta voitaisiin odottaa noin 800 000 euron tuloja. Summasta 620 000 euroa olisi lipputuloja omista tuotannoista, ja 180 000 euroa saataisiin tilojen ulosvuokrauksesta ja vierailuesityksistä.

Kun teatteri arvioi ensi vuoden tulojen ja menojen erotusta, eli toimintakatetta, kuilu alkuperäiseen budjettiin on iso, noin 650 000 euroa.

Jäljelle jää kaksi vaihtoehtoa. Joko teatterille on annettava lisää määrärahaa tai kulttuurin muiden alojen on jatkuvasti säästettävä teatterin kustannuksella. Kulttuurin mahdolliset säästökohteet ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niillä pystytä jatkuvasti kattamaan teatterin tappioita.

Lappeenrannan kulttuurilautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona 12. lokakuuta.

 

Kulttuurilautakunnalle esitettävät säästötoimet

Ratsuväkimuseon lakkauttaminen ja galleria Lauran näyttelytoiminnan lopettaminen, 12 000 euroa.

Taiteilijoiden ja maahanmuuttajien kokoontumistilojen vuokratuesta luopuminen, 60 000 euroa.

Kesäteatterista ja oheistiloista luopuminen, 45 000 euroa.

Kulttuurilautakunnan avustusten leikkaaminen 20 prosentilla, 196 000 euroa.

Saimaa Sinfoniettan yhteistyömahdollisuuksien selvittäminen.

Kirjastotoimen sijaiskielto ja avoimen tehtävän jättäminen täyttämättä, 75 000 euroa.

Mahdolliset säästöt yhteensä 222 000—388 000 euroa.

 

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto