Tyrisevän rinkeliuuni kylmilleen

VIIPURINRINKELI. Neljännen polven rinkeliyrittäjä Heikki Tyrisevä on 42 vuotta kiertänyt päätyökseen markkinoita. Jatkajaa ei ole.

Ilpo Leskinen

Perinteikäs lappeenrantalainen rinkelileipomo lopettaa toimintansa. Viimeiset Tyrisevän viipurinrinkelit myydään joulun alla, Tuomaan markkinoilla Haminassa.

Yrittäjä Heikki Tyrisevä kertoo, että toiminnan lopettaminen on suunniteltu asia.

-Olen 67-vuotias. Olen kiertänyt 42 vuotta ympäri maata rinkeleitä myymässä, ja haluan jäädä terveenä eläkkeelle. Yrityksellä ei ole jatkajaa.

Heikki Tyrisevä on yrittäjä neljännessä polvessa. Rinkeleitä on valmistettu 1800-luvun lopulta lähtien.

Aiemmilla polvilla leivonta oli sivuammatti maanviljelyksen ohessa, mutta Heikki Tyrisevälle rinkelit ovat olleet päätyö. Hänen isänsä teki vielä molempia töitä, mutta maanviljelys siirtyi Tyrisevän veljelle.

Heikki Tyrisevä kertoo pysyneensä leivässä kovalla työllä.

-Ei tämä mikään kultakaivos ole ollut, mutta on tällä toimeen tullut. Päivät ovat pitkiä ajomatkoineen, kun kiertää eri paikkakunnilla. Torilla pitää olla myymässä joka ilmalla.

Hän on kiertänyt Itä-Suomessa Kuopiota ja Siilinjärveä myöten sekä etelässä Lahtea ja Porvoota myöten.

-Rovaniemen markkinoilla viipurinrinkeleitä tuskin kysellään, mutta kyllä se muualla tunnetaan. Kuopiossa rinkeli on suosittu tuote, ja meidän suvun rinkeleitä on myyty siellä pitkään.

Tyrisevän lopettamisen myötä Lappeenrannan seudulle jää edelleen toimimaan vajaat kymmenkunta rinkelileipomoa. Hän uskoo muiden yrittäjien jatkavan pitkälle tulevaisuuteen, koska rinkeli on perinteinen markkinatuote.

Syysmarkkinoille osallistuivat kaikki seudun rinkeliyrittäjät. Joillakin oli useampi myyntipiste ympäri kauppatoria.

Yrittäjä Sirpa Helkala Juho Pullin leipomosta kertoo, että rinkeleiden menekki on pysynyt tasaisena. Yritys myy rinkeleitä ympäri Itä-Suomea Kuopiota myöten. Etelässä kauimmaiset myyntipaikat ovat Salo ja Tammisaari.

Kuudennessa polvessa, 1800-luvun puolivälistä lähtien toiminut rinkelileipomo on mennyt verkkoon. Juho Pullilla on kotisivut sekä Facebook-sivut.

-Vaikka tuote on vanha, sitä voi markkinoida nykyaikaisesti, Helkala perustelee.

Verkkosivut ovat tuoneet näkyvyyttä, ja Helkala kertoo saavansa yhteydenottoja ympäri maata.

-Kyllä viipurinrinkeli tunnetaan laajalti. Lisäksi monet siirtokarjalaiset tulevat sitä ostamaan.

Viipurinrinkelit ovat Helkalan perheelle sivubisnes sähköalan yrityksen rinnalla, sillä rinkeleiden sesonkiaikaa ovat kevät ja syksy.

Rinkeliresepit ovat tarkoin varjeltuja salaisuuksia. Tämä pätee myös Tyrisevän reseptiin. Hän ei luovuta sitä kellekään, vaan pitää sen omana tietonaan.

Viipurinrinkeli

Viipurinrinkelillä on yleiseurooppalainen malli ja balttilaiset juuret 1300-luvulta.

Fransiskaanimunkkien sanotaan tuoneen reseptin Baltian maista Viipuriin 1300-luvulla. Resepti levisi laajempaan tietoon uskonpuhdistuksen jälkeen, kun luostari lopetti toimintansa.

Rinkelintekotaito kulkeutui Viipurista Lappeelle 1850-luvulla. Taito levisi etenkin Korkea-ahoon ja Hirven kylään.

Ennen sotia viipurinrinkeleitä leivottiin Lappeella yli 60 talossa sivutyönä. Rinkeleitä myytiin ympäri maata. Sotien aikana ja sen jälkeen tuotannossa oli vuosien katkos raaka-ainepulan takia.

Lähde: Mervi Kansonen ja Elina Vuori

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen