Uudistuksista lisää kustannuksia ja byrokratiaa

Sote-uudistus. Eksote löytää paljon korjattavaa ja huolenaiheita sote- ja maakuntauudistuksesta. Yhtiöittämisvelvollisuus pilkkoisi Eksoten. Valinnanvapaus vaatisi aikalisää.

Anne Kotiharju

Sote-uudistuksen valinnanvapaus saattaa uhata tasavertaisuutta. Yksityisiä palveluja kun ei kannata tuottaa syrjäseudulle. Julkisen palvelutuotannon kustannukset kasvaisivat. Muun muassa näin toteaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hallitus lausunnossaan hallituksen esityksestä sote- ja maakuntauudistukseksi.

Jos esitystä ei korjata, Eksote pelkää kustannusten ja byrokratian kasvavan.

Uudistuksella ei saavuteta niitä hyötyjä, mitä on ajateltu, arvelee Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

-Valinnanvapaus, jota kannatamme, on niin iso muutos, että se pitäisi toteuttaa siirtymävaiheen jälkeen ja silloinkin porrastetusti.

Itkosen mukaan kansalaisilla ei ole edellytyksiä tehdä ”oikeita” valintoja, koska tietoja ja vertailuperusteita puuttuu.

-Verkosta ei pysty katsomaan, mitä palvelua missäkin on ja miten vaikuttavaa se on.

Integraatio, eli palvelujen yhteensovittaminen, on tuonut Eksotelle tehokkuutta ja kustannussäästöjä.

-Yhtiöittämisvelvoite pirstoo integraation. Kun meillä nyt on suora johtosuhde kaikkeen toimintaan, yhtiöittämisen jälkeen onkin sopimussuhde. Jos toimintaa halutaan muuttaa ja kehittää, tulee ongelmia. Jossain tapauksissa tämä estää kokonaan toiminnan tehokkaan kehittämisen, Itkonen sanoo.

Eksoten rooli muuttuu ja pienentynee, kun rinnalle tulee yksityisiä ja kolmannen sektorin toimijoita.

-Tässäkin pitäisi edetä varovaisesti, että kaikki ihmiset varmasti saisivat palveluita ja yhdenvertaisuus edes jotenkin toteutuisi. Ettei koko julkinen terveydenhuolto lähde heti purkautumaan.

Lausunnossa kannetaan huolta tulevan maakunnan roolista.

-Nyt kaikista maakunnista halutaan kloonata samanlaisia. Olisi tärkeää, että maakuntavaaleilla olisi aito merkitys ja että Suomessa maakunnilla voisi olla erilaiset organisaatiot ja toimintatavat. Maakuntaan pitäisi jättää esitettyä enemmän omaa harkintavaltaa.

Eksoten hallituksen puheenjohtajan Marja-Liisa Vesterisen (sd.) mielestä esitys valinnanvapaudesta ja yhtiöittämisvelvoitteesta heikentävät Eksoten rakentamaa toimintamallia ja integraatiota, kun väliin tulee vielä yksityisiä organisaatioita.

-Meillä perusterveydenhoidon ja erikoissairaanhoidon yhteys on saatu saumattomaksi. Nyt tulee lisää organisaatioiden välisiä raja-aitoja.

Yhtiöittäminen lisää hallintoa.

-Lausunto annetaan, jottei tulisi kupruja sekä ylimääräistä byrokratiaa, jotka vievät taakse päin. Eksotea on pidetty esikuvana. Toivottavasti meitä kuunnellaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju