Categories
Artikkelit

Uusi paloasema ehkä UPM:n alueelle

Lappeenranta. UPM harkitsee tontin vuokraamista paloasemalle tehtaan pääportin läheisyydestä.

Seija Hackman

Lauritsalan uusi paloasema voi nousta UPM:n Kaukaan tehtaan alueelle. UPM harkitsee, voisiko se vuokrata paloasemaa varten alueen läheltä tehtaan pääporttia.

-Asia on vielä alkuvaiheessa, mutta suhtaudumme positiivisesti, Kaukaan tehtaan johtaja Teuvo Solismaa kertoo.

Lappeenrannan itäalueelle tarvitaan uusi paloasema, sillä nykyisestä Armilan paloasemasta on tarkoitus luopua muutaman vuoden sisällä. Länsialuetta palveleva uusi paloasema avattiin Lavolassa syyskuussa.

Solismaan mukaan paloaseman sijoittuminen UPM:n alueelle olisi tehtaan etu, sillä Kaukaan oma tehdaspalokunta ei päivystä enää. Tehtaan alueella Hyötiöntien varressa on myös tilaa, jos tehtaan sisäisiä kulkuväyliä järjestellään uudelleen.

-Joskus on ajateltu, että tehdas saattaisi laajentua siihen suuntaan, mutta nyt sellaista ei ole näköpiirissä.

Pelastustoimelle UPM:n tontti sopisi sijainniltaan hyvin. Uusi paloasema saa sijaita korkeintaan 6 minuutin ajomatkan – käytännössä kuuden kilometrin – päässä Lappeenrannan keskustasta.

Kiikarissa on muitakin ehdon täyttäviä paikkoja. Yksi sellainen on vanhan linja-autoaseman alue Seponkadulla.

-Odotamme UPM:n vastausta tontista ennen kuin mietimme muita vaihtoehtoja, pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta sanoo.

Nouseepa uusi paloasema mihin tahansa, sen yhteyteen tehdään tilat myös Lauritsalan VPK:lle. Sen nykyiset, kaupungin omistamat tilat Hakalin liikenneympyrän kupeessa ovat Westerstråhlen mukaan ahtaat ja vanhanaikaiset.

-Monissa kaupungeissa vakinainen palokunta ja VPK toimivat samoissa tiloissa. Se on hyödyllistä eikä tule niin kalliiksi, Westerstråhle sanoo.

Tirilän VPK ja Armilan ja Kourulanmäen VPK jatkavat toimintaa omissa tiloissaan.

Kaupungin päänsäryksi jää Hakalin talon tyhjennyttyä etsiä sille uutta käyttöä.

Uuden paloaseman suunnitteluun on varattu rahaa sekä ensi että seuraavalle vuodelle. Auki on, kuka paloaseman lopulta rakentaa tai rakennuttaa. Pelastustoimen järjestämisvastuun on tarkoitus siirtyä vuonna 2019 samoille viidelle maakunnalle, jotka vastaavat myös ensihoidosta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman