Categories
Artikkelit

Vesitornin ovi on raollaan

Lappeenranta. Hissi- ja hätätieongelmat on ratkaistu. Hinta on pudonnut, ja kiinnostuneita yrittäjiä on.

Seija Hackman

Keinot Lappeenrannan vesitornin avaamiseksi yleisölle saattavat löytyä vuosien väännön jälkeen.

Lappeenrannan kaupunki jättää pian Etelä-Karjalan maakuntaliitolle hakemuksen 24 000 euron suunnittelurahasta. Jos maakuntaliitto myöntää summan, kaupunginhallituksen konsernijaosto on jo päättänyt, että kaupunki pistää likoon toisen mokoman.

Kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen ei epäile, etteikö maakuntaliitolta heltiäisi osuutta pottiin.

-Tämä on sen tyyppinen hanke, että se palvelee maakunnan matkailu- ja yritystoimintaa.

48 000 euron suunnittelurahalla on mahdollista tehdä hankesuunnitelma, kartoittaa vaadittavat investoinnit sekä tarkentaa teknisiä suunnitelmia.

Pohjatöitä on tehty tänä vuonna talkoilla, kertoo Pro vesitorni -liikkeen perustaja, kaupunginvaltuutettu Erkki Räsänen (kok.). Mukana työssä on ollut arkkitehti- ja konsultointitoimistoja, ammattikorkeakoulun rakennustekniikan osasto sekä hissiyhtiö Kone, joka kävi mittaamassa hissikuilun.

-Uusi hissi voidaan istuttaa vanhaan kuiluun ja silti saadaan vähän isompi kori. Uusi hissi ei vaadi konehuonetta ylös, joten hissi veisi suoraan kahvilatasolle. Jos tornin perustuksiin voitaisiin tehdä reikä hissikuilua varten, hissiin pääsisivät myös liikuntavammaiset, Räsänen selvittää.

Ratkaisevaa asian etenemiselle on se, että pelastustoimi on tulkinnut ohjeita uudelleen. Se ei enää vaadi kaksikaistaista hätäpoistumistietä, vaan sen voivat korvata kierreportaat tornin ulkopuolella sekä palolaitoksen nostoauto.

Jokunen vuosi sitten tornin avaamisen kokonaiskustannuksiksi arvioitiin 1,8 miljoonaa euroa. Uusilla suunnitelmilla hinta-arvio on painunut alas päin. Hissin ja ulkoportaiden hinnaksi arvioitiin vielä viime vuonna yhteensä 400 000 euroa, nyt vain puolet siitä.

Lisää säästöä tulisi, jos tornia ei remontoitaisi ympärivuotiseen käyttöön.

-Jos torni olisi auki vain kahdeksan yhdeksän kuukautta vuodessa, vältyttäisiin kalliilta ylä- ja alapohjan remonteilta, Räsänen kertoo.

Yrityksiä torni kiinnostaa sen verran, että Räsänen uskoo rahoituksen voivan hoitua ilman veronmaksajien kukkarolla käyntiä.

Kahvila- ja yleisötilojen kustannukset jäisivät tulevan yrittäjän rahoitettaviksi. Kehitysjohtaja Heinonen kertoo, että kiinnostuneita yrittäjiä on kuultu jo suunnitteluvaiheessa. Tornin pitäisi palvella yrittäjän liikeideaa.

-Kaupunki toteuttaa perusedellytykset, loppu on sitten yrittäjästä kiinni.

Energiaverkkojen torni

Vesitornin omistaa Lappeenrannan Energiaverkot -yhtiö.

Se ei vastusta tornin avaamista yleisölle.

Vesihuolto ei kuitenkaan saa vaarantua eikä yhtiö halua rahoittaa hanketta.

Kirjoittaja:
Seija Hackman