Heikki Järvenpää haluaa pormestarin

LAPPEENRANTA. Järvenpään mielestä pormestarimalli on Lappeenrannassa ajankohtainen neljän vuoden kuluttua.

Heikki Sopanen

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) esittää Lappeenrantaan pormestarimallia neljän vuoden kuluttua. Pormestari korvaisi kaupunginjohtajan kaupungin ykkösjohtajana. Hän olisi valtuuston keskuudestaan valitsema luottamushenkilö. Kaupunginjohtaja taas on valtuuston valitsema virkamies.

Järvenpää kertoi pormestariajatuksistaan ensimmäisen kerran maanantaina kaupunginvaltuustossa, kun hän piti kokouksen loppupuheenvuoronsa. Tiistaina hän sanoi Etelä-Saimaalle pohtineensa asiaa jo pitkään.

-Maakuntahallinto uudistuu, samoin kaupungin luottamushenkilöorganisaatio. Kaupunkiin perustetaan kaksi voimalautakuntaa ja toimialaa. Toimialojen johtajat ovat paljon merkittävämmässä asemassa kuin nykyiset toimialajohtajat.

Järvenpään mielestä uudessa mallissa ei tarvita ylintä virkamiesjohtoa samalla tavoin kuin nyt.

-Pormestarimalli on kuntalaisten kannalta avoin ja läpinäkyvä, ja sillä voidaan parhaiten hoitaa poliittinen johto.

Muutos olisi Järvenpään mukaan ajankohtainen kenties jo neljän vuoden kuluttua, kun pidetään kuntavaalit ja valitaan uusi kaupunginvaltuusto.

-Puolueet kertoisivat äänestäjille pormestariehdokkaansa ennen vaaleja. Äänestäjät toimisivat sitten sen mukaan.

Pormestarin valitsee kaupunginvaltuusto valtuuston jäsenten joukosta, ja pormestari toimii kaupunginhallituksen puheenjohtajana sekä kaupunginjohtajan korvaavana poliittisena johtajana.

Järvenpää sanoo, että moni kaupunki miettii pormestarimallin käyttöönottoa tai ainakin puolipäiväisen, palkallisen hallituksen puheenjohtajan mallia.

Kaupunginjohtajat eivät joutuisi Järvenpään mukaan pormestarimalliin siirtymisessä välttämättä maksumiehiksi.

-Uudet maakuntien liitot tarjoavat monille kaupunginjohtajille työtä liittojen johtotasolla. Kyse on rakenteellisesta muutoksesta.

Pormestarimalli antaa Järvenpään mielestä kuntalaiselle mahdollisuuden vaikuttaa ylimmän johtajan valintaan.

-Se on kansanvaltainen malli.

Pormestariksi valittavalta henkilöltä Järvenpää edellyttää johtajan ominaisuuksia, riittävää kokemusta ja aktiivisuutta. Hänen mielestään on ennenaikaista miettiä mahdollisia ehdokkaita.

-Ensimmäinen mahdollisuus pormestarimalliin on neljän vuoden kuluttua. Siihen saakka on hyvä mennä nykyisellä mallilla. Ja sitä ennen pitää saada maaliin maakuntauudistus.

Järvenpää sanoo, että hänen visionsa toteutumiseen vaikuttavat myös kokemukset, joita saadaan esimerkiksi Helsingistä ja Tuusulasta. Ne siirtyvät pormestarimalliin seuraavalla valtuustokaudella.

Tampereella on ollut pormestari vuodesta 2007, ja siellä malli on toiminut varsin hyvin. Pirkkalassa on ollut pormestari vuodesta 2009. Siellä alku ei mennyt aivan putkeen, sillä ensimmäinen pormestari erotettiin kesken kauden vuonna 2010.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen