Karjala-karttoja löytyy nyt verkosta

VANHAT KARTAT. Tärkeä osa Etelä-Karjalan museolle lahjoitetusta Aarno Piltzin karttakokoelmasta on nähtävänä Kansalliskirjaston Doria-tietokannassa.

Ilpo Leskinen

Aarno Piltzin karttakokoelma on nyt avautunut yleisölle.

Sähköisinä tiedostoina olevat 205 karttaa löytyvät Kansalliskirjaston kaikille avoimesta Doria-tietokannan Kartat-osiosta. Karttojen bibliografiset tiedot löytyvät verkossa myös Melinda-perushausta.

Piltzin valtaosin Karjala-aiheisessa kokoelmassa on lähes 400 nimekettä. Niistä 316 on luetteloitu. Verkkoon on siirretty kokoelman keskeisiä karttoja. Piltzin kokoelman tunnetuksi tekemistä on tukenut Karjalan kulttuurirahasto Risto Piepposen johdolla.

Martti ja Anu Piltz lahjoittivat isänsä karttakokoelman Etelä-Karjalan museolle kesäkuussa 2006. Lahjoituksen henki oli, että karttojen pitää päästä kaiken kansan tietoon.

Kartografian historian tuntija Leena Miekkavaara on perehtynyt Piltzin elämäntyöhön ja karttoihin. Hän pitää karttakokoelman verkkoon saattamista ainutlaatuisena työnä, koska joistakin kartoista on esillä myös taustapuoli.

Kartan tausta on enemmän kuin pelkkä tausta. Sinne on tallennettu tietoja, joista voidaan tunnistaa kartan ilmestymisen tarkka ajankohta ja painos.

Piltzin kartoista oli Etelä-Karjalan museossa näyttely loppuvuodesta 2007. Samalla julkaistiin Karjalan kulttuurirahaston tuella Kirjoituksia Karjalan karttakuvasta?-teos, jonka Miekkavaara on toimittanut Piltzin Karjala-lehteen kirjoittamista artikkeleista.

Miekkavaara toivoo, että karttoja saataisiin näytteille myös uudelleen.

-Kyse on arvokkaasta kokoelmasta.

Piltzin paperikartat ovat säilyneet hyvässä kunnossa ja ovat varmassa tallessa. Näin kertoo Etelä-Karjalan museon kokoelmista vastaava amanuenssi Reija Eeva. Kartat skannattiin pääosin vuonna 2007, mutta työ valmistui vuonna 2011.

Koska kokoelma on sähköisessä muodossa ja suurina tiedostoina, karttoja voidaan Eevan mukaan käyttää kätevästi moneen tarkoitukseen. Piltzin kartta kuvitti osaltaan taannoista Avojaloin-näyttelyä.

Museosta voi saada Piltzin kartan sähköisenä tiedostona muistitikulle. Hinta yksityiskäyttöön on parikymmentä euroa toimistokuluina. Kaupalliseen käyttöön taksa on korkeampi. Paperikopiona kartan saa A3-koossa.

Näin pääset käsiksi karttoihin

Kun kirjoittaa Googleen ”Aarno Piltzin karttakokoelma”, pääsee Kansalliskirjaston Doria-tietokannan sivulle. Kartat ovat kaikille avoimessa käytössä, kunhan lähde mainitaan.

Karttoihin pääsee käsiksi myös Etelä-Karjalan museon verkkosivuilta, kohdasta Kokoelmat.

Melinda-tietokantaan pääsee kirjoittamalla Googleen hakusanaksi Melinda-Kansalliskirjasto. Piltzin karttojen bibliografiset tiedot löytyvät Melindasta perushakusanalla ”fi-ekm”.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen