Palkitut mallit eivät kelvanneet omille

Eksote. Johtajan virkansa jättänyt Timo Salmisaari sanoo, että vihamielisten pyrkimysten torjuminen talon sisällä vei lähes puolet energiasta.

Kaija Lankia

Jäämiselle ei enää ollut edellytyksiä. Siksi yhteiskunnallisen osallisuuden palvelujen johtaja Timo Salmisaari sanoutui irti virastaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä (Eksote).

Valtakunnallista tunnustusta matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspalvelujen johtajana saanut Salmisaari kokee, että hänen ajamansa asiakaslähtöisyys joutui viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana yhä vain ahtaammalle.

— Asiakaslähtöisyyttä kavennettiin rankalla kädellä. Minulta vietiin sen toteuttamisedellytykset pois toistuvasti.

Kuka häneltä nämä edellytykset riisti, sitä ei lähes kahdeksan vuotta Eksoten palveluksesssa ollut Salmisaari halua sanoa.

 

Salmisaari muistuttaa, mitä hän työtovereineen sai aikaan.

— Jos meidän matalan kynnyksen konseptimme siirrettäisiin valtakunnan soteen, merkitsisi se seitsemän miljardin vuotuista säästöä. Nyt sote-ratkaisulla haetaan kolmen miljardin vähennystä menojen kasvuun.

Eksoten mittakaavassa konseptin soveltaminen olisi merkinnyt viiden miljoonan euron ylijäämää toteutuneen 36 miljoonan alijäämän sijaan vuonna 2014, Salmisaari väittää.

— Olemme vähentäneet korvaavilla palveluilla laitospaikkoja kahdella kolmanneksella. Mutta mikä hienointa: vastentahtoiset toimenpiteet ovat vähentyneet 90 prosenttia.

Malli ei ole kuitenkaan kelvannut talossa muille.

— Alusta pitäen on ollut selvää, että meidän tuloksiamme ja positiivisia toimintatapojamme ei ole haluttu kopioida tai mallintaa. Enemmän on estetty. Vihamielisten pyrkimysten torjuminen vei melkein puolet energiasta.

 

Muutosten teko ei ole ollut kivutonta tekijöillekään. Kun uutinen Salmisaaren erosta julkaistiin Etelä-Saimaan verkkolehdessä viikko sitten, kommenttipalstalla moni kritisoi Salmisaaren johtamistyyliä itsevaltaiseksi, kyykyttäväksikin.

— Kiitän kaikkia tahoja, jotka ovat antaneet kritiikkiä. Kaikki kielteinen palaute ei työssä tavoittanut minua, vaikka ovi oli aina auki kaikille. Ymmärrän, että kritiikkiä ei ole helppo antaa, kun pelkää riskeeraavansa oman asemansa, hän sanoo.

Kritiikin kuuleminen ei kuitenkaan merkitse tavoitteista ja kehittämisestä luopumista, Salmisaari muistuttaa.

— Kaikkia ei voi miellyttää eikä kaikkien mielipidettä noudattaa. Henkilöstö on organisaation paras pääoma, mutta asiakkaat ovat etusijalla.

 

Päihde- ja mielenterveystyössä joutuu Salmisaaren mukaan puolustamaan pehmeitä arvoja pitämällä huolta kovista arvoista.

— Jos taloudesta ei pidetä huolta, joudutaan toimintoja supistamaan. Ja silloin meidän asiakkaamme ovat ensimmäiset, jotka putoavat palvelujen piiristä pois.

 

Uusi nimi osastolle

Yhteiskunnallisen osallisuuden palveluissa mielenterveys- ja päihdepalvelut ja aikuisten sosiaalipalvelut on sovitettu yhteen.

Tulosalueen nimi oli alkuun aikuisten psykososiaaliset palvelut, ja tämän vuoden alusta lukien yhteiskunnallisen osallisuuden palvelut.

Organisaatio- ja nimimuutokset pohjautuvat Timo Salmisaaren esityksiin.

Lähde: perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja Marja Kosonen, Eksote

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia