Tahto on vahva, päätökset puuttuvat

Yliopisto. Lahden kaupunki ja muut osakkaat ovat valmiita myymään ammattikorkeakoulunsa Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle ja liittämään sen osaksi LUT-konsernia.

Matti Saarela

Lahden kaupunki on neuvotellut Lahden ammattikorkeakoulun yhdistämisestä Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Myös muut osakkaat kuin Lahden kaupunki ovat valmiita liittämään Lahden ammattikorkeakoulun osaksi LUT-konsernia. Kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirran mukaan yhteinen tahtotila asiasta todettiin osakkeiden tapaamisessa torstaina.

Lahden ammattikorkeakoulu Oy:n omistavat Lahden kaupunki, Heinolan kaupunki, Hollolan kunta ja Orimattilan kaupunki sekä Koulutuskeskus Salpaus –kuntayhtymä.

— Olimme kaikki omistajat koolla. Perusasenne kaikilla oli myönteinen tätä hanketta kohtaan, Myllyvirta vahvistaa.

 

Saimaan ammattikorkeakoulun liittäminen osaksi LUT-konsernia tapahtuu ensi vuoden aikana, ja konserni aloittaa toimintansa vuoden 2018 alusta.

Myllyvirran mukaan Lahden ammattikorkeakoulun osakkaat pyrkivät siihen, että osakkeiden myynti yliopistolle saadaan toteutettua ensi kevään aikana niin, että myös Lahden ammattikorkeakoulu on osa LUT-konsernia vuoden 2018 alussa.

— Se on meidän tavoiteaikataulumme. Molemmat ammattikorkeakoulut on mielekästä yhdistää samaan aikaan, Myllyvirta kertoo.

Hänen mukaansa Lahden ammattikorkeakoulun ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston välisestä sopimuksesta pitää vielä neuvotella ja sopia.

Mitään sopimusta ei yliopiston kanssa ole asiasta vielä tehty. Lahden kaupunki tai muut osakaskunnat eivät myöskään ole vielä tehneet päätöksiä osakkeiden myynnistä.

 

Myllyvirran mukaan Lahden ammattikorkeakoulun omistajat ovat aloitteellisia asiassa.

— Toimme tämän julki jo tässä vaiheessa, koska asiasta on liikkunut kaikenlaisia huhuja, Myllyvirta toteaa.

Kynnyskysymys Lahdelle on aikaisemmin ollut se, että ammattikorkeakoulun kampus säilyy kaupungissa.

— Lahden asema täysimittaisena yliopistokaupunkina vahvistuu, Myllyvirta painottaa.

Lappeenrannan teknisellä yliopistolla on ollut sekä tutkimus- että koulutustoimintaa Lahdessa jo 20 vuotta. Myös Helsingin yliopistolla on toimintaa Lahdessa. Myllyvirta uskoo, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Helsingin yliopiston sopima yhteistyö vahvistaa Lahden asemaa yliopistokaupunkina.

Noin 13 000 opiskelijaa

Uudella LUT-konsernilla on vuonna 2018 noin 13 000 opiskelijaa, jos yhdistyminen toteutuu.

Konsernilla on noin 1 500 työntekijää, ja toimintaa pyöritetään noin 140 miljoonan euron budjetilla.

LUT-konsernin strateginen yhteistyökumppani, Helsingin yliopisto on noin 40 000 opiskelijan ja tutkijan tiedeyhteisö.

 

Kirjoittaja:
Matti Saarela