Categories
Artikkelit

Golden Swing ei päässyt velkasaneeraukseen

Golfbisnes. Käräjäoikeuden mielestä ei ole uskottavaa, että golfklubin vuokraukseen perustuva liiketoiminta voitaisiin saada kannattavaksi. Päävelkoja EKOP vastusti saneerausta.

Vesa Salminen

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt Golden Swing Lappeenrannan yrityssaneeraushakemuksen. Käräjäoikeuden mukaan ei ole uskottavaa, että hakijan liiketoiminta voitaisiin saada kannattavaksi.

Yrityssaneeraus on yleensä vaihtoehto konkurssille.

Golden Swing omistaa keväällä 2014 Lappeenrannan Kahilanniemeen valmistuneen klubirakennuksen, joka on pari vuotta ollut pääosin tyhjillään. Yhtiö myi kentän toiminnot ja rannan pikkuklubin viime keväänä Viipurin Golfille.

Saneeraussuunnitelma perustui Kahilanniemen kiinteistöstä saataviin vuokratuottoihin. Päävelkoja Etelä-Karjalan osuuspankki (EKOP) vastusti saneerausta.

Käräjäoikeuden mukaan yhtiöllä ei ole ainuttakaan vuokrasopimusta valmiina, eivätkä kehittämissuunnitelmassa olevat vuokratulot riitä poistamaan maksukyvyttömyyttä, vaan saneerausohjelma perustuisi pääasiassa vakuusvelan maksuajan pidennykseen ja velkojen leikkaamiseen.

Lappeenrantalainen kiinteistösijoittaja Jukka Suninen omistaa Golden Swingin yhtiönsä Kolikeskuksen kautta. Golfyhtiön varat ovat sen oman arvion mukaan 600 000 euroa ja velat 1,5 miljoonaa. Yhtiön tappio vuosina 2009-2015 oli yhteensä lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Välitilinpäätöksen mukaan tappio oli 342 000 euroa ja liikevaihto 25 000 euroa 1.7.2015-30.5.2016.

EKOP:n mukaan vakuusvelan hoito ei ole onnistunut, vaan lainat irtisanottiin syyskuussa. Velka osuuspankille oli lokakuun alussa 873 000 euroa. Vakuusvelka on saneerausvelka, jolle on annettu pantti.

Saneeraushakemuksen mukaan Golden Swingin tappiot ovat syntyneet pääosin poistoista sekä viime keväänä tehdystä golfliiketoiminnan myynnistä.

Kahilanniemen golfakatemia on alunperin venäläisen Lukjanovin perheen projekti, joka kaatui rahapulaan. Klubin rakennustyöt keskeytyivät vuonna 2011. Sitä ennen Kahilanniemeen ehti valmistua vesirange ja harjoitusalue sekä rannan huoltorakennus.

EKOP sitoutui jatkamaan rahoitusta, kun Golden Swingin omistus siirtyi suomalaisiin käsiin eli Suniselle. Golfklubi valmistui lopulta keväällä 2014. Rakentamiskustannukset olivat ehtineet nousta arvioidusta 1,6 miljoonasta 2,5 miljoonaan euroon.

Lukjanovien visioissa rakennuksessa oli muun muassa minikylpylä. Tiloihin on sijoitettu myös naapuritalojen väestönsuoja.

Jukka Sunisen mukaan mitään muuta pelastussuunnitelmaa tai rahoituslähdettä hänellä ei ole Golden Swingin ja Kahilanniemen klubin osalta.

– Nythän on selvä peli, että Kahilanniemen kehittämistä pitäisi miettiä kokonaisuutena.

 

Kirjoittaja:
Vesa Salminen