Categories
Artikkelit

Huhtiniemen hotelli jäi haaveeksi

LAPPEENRANTA. Hotellin rakentaminen Huhtiniemeen kiinnostaa edelleen rakennusliike Evälahtea.

Heikki Sopanen

Huhtiniemen hotellihanke on rauennut lopullisesti. Rakennusliike Evälahden toimitusjohtaja Jukka Evälahti ilmoitti Conte Investin nimissä Lappeenrannan kaupungille, että Huhtiniemen hotellihanke ei voi edetä nykyisessä aikataulussa.

Lappeenrantalainen Conte Invest omistaa espoolaisen Ultivista Oy:n kanssa Buildia Oy:n, joka perustettiin hotellihanketta varten.

Evälahden mukaan Ultivistan ja Buildian edustajat kertoivat hänelle aiemmin, etteivät lähde toteuttamaan hanketta.

Lappeenrannan kaupunginsihteeri Juha Willberg ei ollut vielä torstaina iltapäivällä saanut Ultivistan virallista ilmoitusta. Espoolaisilla on teoriassa pohdinta-aikaa vielä perjantaihin saakka.

Virkamiestyönä Huhtiniemi-asiaa hoitanut Willberg sanoo kuitenkin, että Evälahden ilmoitus tarkoittaa hankkeen raukeamista, tulipa Espoosta ilmoitus tai ei.

Kun sopimus raukeaa, astuu voimaan yhteistoimintasopimuksen ehto, jonka mukaan kaupunki palauttaa Ultivistan maksaman 100 000 euron käynnistysmaksun.

-Rahasumma on käytetty alueen asemakaavoitukseen. Sen jälkeen kummallakaan osapuolella ei ole vaatimuksiaa toista kohtaan, Willberg sanoo.

Huhtiniemen hotellihanke on muhinut vuodesta 2008. Määräaika lopullisen sopimuksen tekemiseen kaupungin ja ostajan välillä päättyy virallisesti tämän vuoden lopussa, käytännössä perjantaina virka-ajan päättyessä.

Koska nimiä ei papereihin tule, käynnistysmaksun palauttamisen lisäksi kaupungin täytyy miettiä leirintäalueen kohtaloa.

Leirintätoiminta voi jatkua nyt ainakin parin kesän ajan, mutta leirintäaluetta kaupungin vuokralaisena pyörittävä Loma-Oksa on tällä hetkellä ilman vastaanottotiloja.

Vastaanotto oli leirintäalueen vieressä olevassa hostellissa, mutta Loma-Oksa luopui tiloista, kun hostellin uusi venäläisomistaja aikoi nostaa reilusti vuokraa.

-Loma-Oksalle pitää nyt saada jonkinlaiset vastaanottotilat, Willberg sanoo.

Toimitusjohtaja Jukka Evälahti sanoo  yhtiönsä olevan edelleen kiinnostunut Huhtiniemestä hotellin rakentamispaikkana.

-Aika loppui vain nyt kesken, kun espoolaiset ilmoittivat niin myöhään jäävänsä hankkeesta pois.

Evälahden mukaan suhdanne on nyt selvästi parempi kuin vuosi sitten, mutta ei vieläkään tarpeeksi hyvä hotellia ajatellen. Mutta ehkäpä vähän myöhemmin.

Hankkeet vaiheet

2006 kaupunki linjasi, että Huhtiniemen leirintäaluetta kehitetään yksityisen tahon kanssa.

2008 Conte Invest esitteli Huhtiniemen kylpylähotellihankkeen. Yhtiö ja kaupunki tekivät esisopimukset.

2011 Sopimuksissa yhtiö vaihtui Conte Investistä Ultivistaksi.

2012 Huhtiniemen asemakaava hyväksyttiin.

2014 Korkein hallinto-oikeus hylkäsi kaavavalitukset, ja kaava sai lainvoiman. Joulukuussa Ultivista pyysi lisäaikaa vuoden 2016 loppuun saakka.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen