Categories
Artikkelit

Jarva saa sekä ymmärrystä että ihmetystä

LAPPEENRANTA. Johtavien viranhaltijoiden hinku muualle on johtavien kuntapoliitikkojen mielestä luonnollista urakiertoa.

Heikki Sopanen

Normaalia urakiertoa ja hakujen sattumista ajallisesti lähekkäin. Yhden kohdalla ehkä myös ymmärrettävää kyllästymistä Lappeenrantaan. Siinä tiivistäen Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtajiston kommentteja kaupungin johtavien viranhaltijoiden kiinnostuksesta uusiin tehtäviin muualla.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva on mukana Kouvolan kaupunginjohtajakisassa. Toinen kaupunginsihteeri Alina Kujansivu on hakenut Imatran kaupunginjohtajaksi. Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen haki vähän aikaa sitten Mikkelin kaupungin johtoon.

Veronmaksaja miettii, mikä kaupungintalon neljännessä kerroksessa mättää, kun sieltä halutaan pois.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) vastaa, että Kujansivun ja Naukkarisen kohdalla ei välttämättä mätä mikään.

-Kyse on normaalista urakierrosta. He ovat hakeneet kaupunginjohtajan paikkaa saatuaan kokemusta.

Kakkola ja muu hallituksen puheenjohtajisto ovat tiiviisti tekemisissä johtavien viranhaltijoiden kanssa käydessään läpi kaupungin asioita. Kakkola muistuttaa, että kaupunginjohtajan paikkoja ei ole joka päivä tarjolla ja niitä on haettava silloin, kun haku on auki.

-Haut ovat nyt vain sattuneet ajallisesti melko lähekkäin.

Kakkolan linjoilla ovat myös hallituksen varapuheenjohtajat Jani Mäkelä (ps.) ja Ari Torniainen (kesk.). Mäkelä sanoo, että Naukkarinen ja Kujansivu ovat vielä nuoria ja on ymmärrettävää, että he pyrkivät uralla eteenpäin.

-Kunnallisen virkamiehen uralla kaupunginjohtajan virka on se ykköspaikka. Totta kai siihen pyritään, Torniainen vahvistaa.

Jarvan Kouvola-kuvio sen sijaan huolestuttaa luottamusmiehiä. Kakkola miettii, että jos on haku päällä koko ajan, jaksaako innostua nykyisestä tehtävästä. Mäkelälle herää kysymys, onko Jarva hakemassa pois Lappeenrannasta.

Torniainen on yllättynyt, koska Jarva on aiemmin kertonut, että ei hae muualle.

-Tieto halusta Kouvolan kaupunginjohtajaksi aiheuttaa epätietoisuutta ja kysymyksiä sekä päättäjissä että muissa kaupungin virkamiehissä.

Puheenjohtajistoon myös kuuluva Jyri Hänninen (kok.) ihmettelee, miksi maakunnan keskuskaupungin työt eivät motivoi.

-Samanaikaisesti on niin monta hakua, että mieleen nousee, mättääkö jokin.

Hänninen sanoo, että jos useampi johtava virkamies lähtee samanaikaisesti, tulee johtamisvaje.

-Työn alla on niin paljon isoja asioita, että useampia virkamiehiä ei ole varaa menettää yhtä aikaa. Mieluummin käydään läpi, jos jokin mättää ja hoidetaan asia kuntoon.

Muut puheenjohtajiston jäsenet eivät pelkää johtamisvajetta. Kaikki neljä arvelevat kuitenkin, että Jarvan Kouvola-kortin taustalla on hänen saamansa julkinen kritiikki viranhoidosta. Kritiikkiä ei kaikin osin pidetä reiluna.

-Jos tavoitteet saavutetaan, niin ei silloin saa koko ajan olla kimpussa, Kakkola sanoo.

Hänninen on varma, että parin vuoden takainen kritiikki on jättänyt jälkensä Jarvaan.

Mäkelän mielestä asioita ei saa henkilöidä vaan pitää puhua asioista ja johtamistyyleistä asioiden eteenpäin viemisessä.

Torniainen sanoo, että Jarva itse tietää, vaikuttaako kritiikki lähtöhaluihin.

Kakkola muistuttaa, että ihmisiähän me olemme eikä kritiikki katoa jälkiä jättämättä.

Viime vuosien haut

Kimmo Jarva

Lappeenrannan kaupunginjohtaja on antanut suostumuksensa Kouvolan kaupunginjohtajan virkaan 2016.

Haki Kuntaliiton toimitusjohtajaksi 2015 ja perusteli hakuaan: ”Kyseessä on yksi kunta-alan vaikutusvaltaisimmista tehtävistä. Kun se tuli tarjolle, päätin kokeilla, kuinka käy.”

Haki Kevan johtajaksi 2014 ja totesi kun ei tullut valituksi: ”Mitään uutta hakusuunnitelmaa ei ole valmiina. Tuo Keva sattui vain olemaan sellainen paikka, jonka halusin katsoa.”

Alina Kujansivu

II kaupunginsihteeri haki Etelä-Karjalan maakuntajohtajan paikkaa 2013 ja totesi haastattelussa: ”Mietin myös tulevaisuutta. Haluan pysyä tällä seudulla, eikä täällä usein tule tuollaisia tehtäviä auki.”

Olli Naukkarinen

Strategia- ja rahoitusjohtaja haki 2016 sote-muutosjohtajan työtä, koska ”sote-uudistus on suurin yhteiskunnan uudistus yli sataan vuoteen ja koska muutosjohtajan tehtävänkuva on tavattoman kiinnostava.”

Haki 2015 Mikkelin kaupunginjohtajaksi ja tuli haussa toiseksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen