Kaunis Veera tulee loppukesällä

LAPPEENRANTA. Kolmimetrinen Veera-patsas saa valvontakameran.

Ilpo Leskinen

Kaunis Veera -veistos pystytetään Lappeenrannan Raatihuoneenpuistoon loppukesällä. Näin käy, jos tekninen lautakunta hyväksyy patsaasta tehdyn sopimuksen ja lahjakirjan keskiviikon kokouksessaan.

Patsaan tilaaja ja lahjoittaja, toimitusjohtaja Ossi Vilhu kertoo, että alun perin veistoksen oli määrä valmistua keväällä. Kuvanveistäjä Markku Hirvelän työkiireiden takia valmistuminen hieman viivästyy.

Sopimuksen mukaan Vilhu lahjoittaa patsaan Lappeenrannan kaupungille. Kaupunki rakentaa perustukset, altaan ja kivirakenteet sekä huolehtii patsaan hoidosta ja kunnossapidosta. Veistos saa myös valvontakameran.

Kolmimetrinen Kaunis Veera on määrä sijoittaa keskelle puistoa, vanhan lyhtypylvään viereen siten, että ne muodostavat kokonaisuuden ja lyhtypylväs valaisee patsasta.

Virkaa tekevä tekninen johtaja Pasi Leimi arvioi, että patsaan alustan rakentamiskustannukset ovat parinkymmenen tuhannen euron luokkaa. Patsaan vuotuiset ylläpitokulut ovat muutama tuhat euroa.

Veistoksen valmisteluun ovat Vilhun ja Hirvelän lisäksi osallistuneet Lappeenrannan taidemuseo ja Taiteen edistämiskeskus. Idea veistoksesta syntyi Vilhun mukaan siitä, että hän halusi Lappeenrantaan paikallisen Havis Amanda -patsaan.

-Meillä ei ole omaa lakitettavaa patsasta, sillä olen pitänyt Kurki-patsasta vähäpätöisenä.

Vilhu näkee Kauniin Veeran idean vanhempana kuin Balladi Saimaalla?-elokuvassa Assi Nortian esittämänä. Vilhu puhuu Veera-myytistä ja Lappeenrannasta Veeran omana kaupunkina.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen