Categories
Artikkelit

Kiinalaisia odotetaan

Matkailu. Kiinalaisia matkailijoita viedään mustikkaan ja halaamaan puita. Pietarin läheisyys tekee Etelä-Karjalasta kiinnostavan.

Terhi Kinnunen

Matkailuala odottaa ensi kesäksi satoja kiinalaisia matkailijoita Etelä-Karjalaan.

— Matkailuyritys Aikamatkat on tekemässä paketteja kiinalaisille turisteille meidän alueelleellemme ensi kesäksi, kertoo Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman.

Rahmanin mukaan kiinalaisilta ja suomalaisilta matkailuyrityksiltä tulee kyselyitä kaupungille, matkailuyhtiö Gosaimaalle ja maakunnan matkailuyrityksiin. Matkailuyhtiö Gosaimaa on tuonut Imatran ja Lappeenrannan seuduille useita matkanjärjestäjien ryhmiä tutustumaan alueeseen.

 

Etelä-Karjalaa markkinoidaan kiinalaisille luonnolla ja Saimaalla.

Rahmanin mukaan kiinalaisille voidaan tarjota muun muassa ohjattua kävelyä metsässä, sienestystä, pilkkimistä ja puiden halaamista.

Holiday Club Saimaassa vieraili syksyllä muutamia omatoimiryhmiä Kiinasta.

— He kävivät keräämässä käpyjä matkamuistoksi. Tutustumisryhmiä on viety keräämään mustikoita tai sieniä, Holiday Club Saimaan johtaja Anne Puhakainen sanoo.

Myös puhdas järvivesi ja järvessä uiminen on kiinnostanut kiinalaisia, saunominen ei niinkään.

Holiday Club Saimaa on mukana Gosaimaassa ja Holiday Club on tehnyt myös omia markkinointiponnistuksia Kiinassa.

 

Pietarin läheisyys on yksi Etelä-Karjalan valteista. Rahman kertoo, että Gosaimaa, Savonlinna ja Mikkeli ovat tehneet yhdessä kiinankielisen matkailuesitteen, jossa on mukana myös Pietari.

Rahmanin mukaan tavoitteena on, että Pietarissa ja Helsingissä vierailevat kiinalaiset pysähtyisivät ja viettäisivät päivän tai pari Saimaan rannalla. Joskus tulevaisuudessa Lappeenrannan lentokentälle saapuu ehkä tilauslentoja Kiinasta.

 

Pietarissa käy paljon kiinalaisia, ja heidän määränsä nousi kesällä selvästi Helsingin ja Pietarin välillä kulkevissa Allegro-junissa.

VR:n Venäjän-liikenteen päällikkö Viktoria Hurri kertoo, että muiden kuin suomalaisten tai venäläisten matkustajien määrä Allegrossa on kasvanut tänä vuonna 23 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna.

— Kiinalaiset voivat matkustaa pienryhmissä Venäjälle ilman viisumia. Pietari ja Venäjä ovat heille kiinnostavia kohteita, ja jos kiinalaiset tulevat Suomeen Venäjältä, he usein lentävät Helsingin kautta takaisin kotimaahansa.

 

Kiinalaiset haluavat tuttua ruokaa

Monien pienten asioiden on oltava kunnossa, kun kiinalaismatkailijat tulevat. Näin sanoo Saimaan Matkaverkon toimitusjohtaja Kirsti Laine. Muuten matkailijat voivat pettyä.

Vaikka kiinalaiset ovat kiinnostuneita muista kulttuureista, he haluavat syödä tuttua ruokaa ja esimerkiksi juoda kuumaa vettä.

— Onko meillä riittävästi kapasiteettia ottaa vastaan massaturismia, vai onko parempi aloittaa pienin askelin? Laine kysyy.

Hän huomauttaa, että meni aikaa ennen kuin Etelä-Karjalassa opittiin palvelemaan venäläisiä matkailijoita.

— Täällä pitää nopeasti katsoa, mistä me löydämme ihmisiä, jotka palvelevat kiinalaisia.

Lappeenrannan markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman kertoo, että Saimaan ammattikorkeakoulussa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa opiskelevilta kiinalaisilta on kysytty kiinnostusta matkailutyöhön.

 

Venäläiset varaavat vuodenvaihteen matkoja

Venäläismatkailijoita on tulossa paljon vuodenvaihteessa Etelä-Karjalaan.

— Tammikuun ensimmäiseksi viikoksi kaikki huoneistot on jo myyty loppuun. Hotellihuoneita on vielä jonkin verran, Holiday Club Saimaan johtaja Anne Puhakainen sanoo.

Puhakaisen mukaan venäläiset ovat tehneet varauksia enemmän kuin vuosi sitten. Hän ennakoi, että vuodenvaihteesta tulee edellisvuotta vilkkaampi.

— Ensi viikolla meillä majoittuu 700 hengen venäläisryhmä.

Venäläiset varaavat majoituksen usein itse verkosta vain vähän ennen suunniteltua matkaa.

— Uskomme, että joulukuun puolivälissä alkaa hotellihuoneiden kauppa käydä.

 

Kirjoittaja:
Terhi Kinnunen