Categories
Artikkelit

Kunnanjohtaja voisi väistyä vuonna 2019

Taipalsaari. Kokoomuksen kunnanvaltuutetut esittävät pormestaria. Kevään kunnallisvaalit olisivat siten myös pormestarivaalit.

Kaija Lankia

Taipalsaaren kokoomus vaihtaisi kunnanjohtajan pormestariin vuonna 2019.

— Maakuntahallinto muuttaa kuntakenttää syvällisesti. Kun tehtävät puolittuvat, ehkä kunnanjohtajan palkankin pitäisi puoliintua, valtuuston puheenjohtaja Iikko B. Voipio perustelee kokoomuksen esitystä.

 

Voipion mukaan kunnanhallituksen puheenjohtajan ja kunnanjohtajan tehtävien yhdistämisestä on syytä ainakin keskustella.

— Vaaleilla valitulla kunnanhallituksen puheenjohtajalla on kuntalaisten tuki takanaan. Kun hän samalla johtaa kunnan toimintaa, on siinä lyöty kaksi kärpästä samalla iskulla.

Voipio kieltää, että esitys yksilöityisi kunnanjohtaja Jari Willmaniin. Ajatus pohjaa toisaalle.

— Kun pormestari valitaan valtuuston jäsenistä, kuntavaalista tulee pormestarikilpailu.

Se näkyisi jo kokoomuksen ehdokasasettelussa.

— Alleviivaan, että olen itse eläkeiässä. Se ei koske minua.

Voipio uskoo, että muillakin ryhmillä on asettaa ehdokkaaksi pormestariksi päteviä henkilöitä.

— Ryhmien kesken ei asiasta ole virallisesti keskusteltu. Saa nähdä, innostuvatko muut puolueet asiasta.

Kokoomuksen esityksen mukaan pormestari voidaan valita kesken vaalikauden, eli ei välttämättä vielä ensi syksynä uuden valtuuston aloittaessa.

 

Keskustan ryhmäpuheenjohtaja Raimo Turunen sanoo, että hänen ryhmänsä ei ole vielä vakavasti keskustellut pormestarista.

— Maakuntahallinnon mukanaan tuomista muutoksista on puhuttu. Painopisteet eri henkilöiden tehtävissä muuttuvat, ja kunnalta jää tehtäviä pois.

Ryhmä on todennut, että erilaisia mahdollisuuksia hallinnossa on olemassa, ja siinä yhteydessä pormestarimalli on ollut pöydällä.

 

Taipalsaari-liikkeen ryhmäjohtaja Heikki Niiva toivottaa pormestarikeskustelun tervetulleeksi.

— Ryhmässä asia ei ole ollut esillä, mutta ajatus ei ole uusi. On siitä puhuttu, puolivitsilläkin.

Hän uskoo, että pormestari-aihe tuo uutta väriä vaalikeskusteluun. Vuosikausia kestäneiden kuntauudistus- ja sosiaali- ja terveyshankkeiden jälkeen vaali-into saattaa muuten olla laimeaa.

— Jos sote-uudistus todella lähtee toimimaan ja kunnat joutuvat karsimaan tehtäviään, voisi luottamusmiespohjainen malli olla lähempänä kuntalaisia, Niiva pohtii.

 

Kirjoittaja:
Kaija Lankia