Lappeenranta lunastaa Miljoonasaunan

Joutseno. Kaupunki aikoo palauttaa alueen yleiseen virkistysaluekäyttöön.

Piia Kaskinen

Lappeenrannan kaupunki aikoo ostaa joutsenolaiselta Ismo Pätäriltä Rauhan rannassa sijaitsevan vanhan saunan ja noin 200 neliön määräalan.

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 19. joulukuuta.

Ostohinnaksi ehdotetaan 70 000 euroa. Summa sisältää myyjän alueesta reilu vuosi sitten maksaman hankintakulun sekä kunnostus- ja luopumiskorvauksen. Pätäri on kunnostanut kohteen maaperää ja rakennusta.

Kunhan omistusoikeus vaihtuu, kaupunki aikoo purkaa saunan, maisemoida paikan ja palauttaa sen asemakaavan mukaiseen yleiseen virkistysaluekäyttöön.

Saunan lähihistoriaan liittyy monipolvinen sotku. Kun Rauhan aluetta käytiin kaavoittamaan loma-asuntoalueeksi vuonna 2006, alue kuului Joutsenon kaupungille. Loma-alueen rakentamisen myötä saunan omistus siirtyi Joutsenmaalle, sitten Miriensikselle ja edelleen Holiday Club Resortsille (HCR).

 

HCR:n tytäryhtiö Saimaa Action Park myi Miljoonasaunaksi kutsutun rakennuksen Pätärille keväällä 2015. Asemakaavassa alue on kuitenkin merkitty yleiseksi virkistysalueeksi. Kaavoituksen lähtökohta oli, ettei rakennusta myydä yksityiselle henkilölle, vaan että se säilyy suuremmalla omistajalla.

Kaupungin piti olla tietoinen HCR:n myyntiaikeista — eikä sauna-alueen ostanut Pätäri voinut tietää sen erityisehdoista.

 

Kirjoittaja:
Piia Kaskinen